Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
31. ožujka 2020.
Slikovnica za odrasle

"Vožnja unutrag" Zorana Žmirića i Valentine Briški: Izvrsna kombinacija dobre priče i crteža

Zoran Žmirić / Foto S. DRECHSLER
Zoran Žmirić / Foto S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 15. kolovoz 2019. u 19:23 2019-08-15T19:23:35+02:00

Ta je kombinacija rezultirala zaista sjajnim uratkom koji je, u osnovi, više mini-strip, a manje slikovnica za odrasle. No žanrovska je odrednica manje važna jer je, prije svega, riječ o izvrsnom spoju teksta i crteža 

ZAGREB  Na ideju Ane Đokić zagrebački izdavač Knjiga u centru pokrenuo je biblioteku Vrata u podrumu u okviru koje je do sada objavljeno šest slikovnica za odrasle, a posljednju u tom nizu potpisuje riječko-zagrebački dvojac Zoran Žmirić i Valentina Briški.

Za razliku od nekih drugih autora predstavljenih u ovoj ediciji, Žmirić kao temu odabire suvremeni svijet hrvatske današnjice, a Valentina Briški umjesto slikovnica odlučuje se za stripovskog izraz.

Ta je kombinacija rezultirala zaista sjajnim uratkom nazvanim »Vožnja unatrag« koji je, u osnovi, više mini-strip, a manje slikovnica za odrasle. No žanrovska je odrednica manje važna jer je, prije svega, riječ o izvrsnoj kombinaciji teksta i crteža koji nose jasnu poruku, a to je najbitnije.

Slikovnica Zorana Žmirića i Valentine Briški 'Vožnja unatrag'

Epizoda iz stvarnosti

»Vožnja unatrag« je kratka epizoda iz stvarnosti. U jednom autobusu jedan od putnika zamoli čovjeka da promijene mjesta jer on ne može podnijeti vožnju unatrag.

Zamoljeni na to odgovori neugodnom salvom uvreda, a putnik čijoj molbi nije udovoljeno podivlja i teško ga pretuče te se potom krene fizički obračunavati i s ostalim putnicima koji, s obzirom na njegovu snagu i sposobnosti, nemaju šanse suprotstaviti mu se.

Naravno, vozač zaustavlja autobus i svi bježe, a nasilnik izlazi i čeka policiju. Kad oni stignu, otkrivamo što je u stvari bio povod. Riječ je o veteranu Domovinskog rata koji je imao iznimno traumatično iskustvo kad su ga na strijeljanje u šumu vozili u kamionu postavljenog tako da pri vožnji gleda - unatrag. Ta je situaciju u autobusu bila fitilj koji je zapalio nasilje...

Slikovnica Zorana Žmirića i Valentine Briški 'Vožnja unatrag'

Problem PTSP-a

Problem na psihu ljudi teških posljedica rata, takozvani PTSP, obrađen je kroz kratku i efektnu epizodu koja uvelike podsjeća na priče i ozračje Žmirićeva izuzetnog romana »Pacijent iz sobe 19«. Uz izvrsnu priču isto je tako dojmljiv i crtež koji se kreće u okvirima stripa i to onog suvremenog, pa kroz krupne planove sjajno prenosi svu tjeskobu, pihološku napetost, agresivnost i nasilje koje se događa.

U tom spoju dobre priče – u kojoj ima i puno lirskog što je, s obzirom na temu, pomalo i začuđujuće – i sjajnog crteža dogodila se odlična »slikovnica za odrasle«, odnosno izvanredan mali strip koji teško bilo koga može ostaviti ravnodušnim.

Krupni planovi Valentine Briški, njeno izvrsno poigravanje crno-bijelom tehnikom u koju inteligentno i efektno ubacuje na trenutke dominirajuću tamnocrvenu boju krvi, izuzetno su ne samo efektni, već pojačavaju i ističu i konačnu poruku pa je nedvojbeno kako je, barem u ovom slučaju, ideja slikovnica za odrasle pun pogodak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.