Nagrade DPUH-a za 2014.

Visoki dometi laureata: Godišnje nagrade Damiru Tuliću i Nini Kudiš

Maja Hrgović

Riječki autorski dvojac Damir Tulić i Nina Kudiš / Snimio Denis LOVROVIĆ

Riječki autorski dvojac Damir Tulić i Nina Kudiš / Snimio Denis LOVROVIĆ

Nagradu za životno djelo dobila je Željka Čorak iz Zagreba. Godišnju nagradu DPUH-a za 2014. godinu dobio je autorski dvojac s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci – Damir Tulić i Nina Kudiš

ZAGREB  »Struka savjesti i savjeta« – tako je posao povjesničara umjetnosti definirao Radovan Ivančević po kojemu su nazvane nagrade Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, dodijeljene jučer na svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt.    

Težnja ka sintezi




Nagradom za životno djelo ovjenčana je Željka Čorak, autorica vrhunskih ostvarenja na području povijesti umjetnosti koja su, prema mišljenju prosudbenog povjerenstva (Vladimir Marković, Tonko Maroević, Ivanka Reberski, Iva Pasini Tržec i Dragan Damjanović), pridonijela razvoju i ugledu struke u Hrvatskoj i inozemstvu. Čorak je priznata borkinja za očuvanje i revitalizaciju spomenika i prostora, od Zagreba (»Zagreb, pisani prostor«) preko Plitvica do Dubrovnika.


  – Pola stoljeća djelovanja i široki raspon kritičkog i znanstvenog razmatranja pozicioniraju Željku Čorak među protagoniste novije hrvatske povijesti umjetnosti. Ali još mnogo važnije od dugoga kontinuiteta i žanrovske raznovrsnosti ostaju da je ona zadužila našu struku i podizanjem kriterija, najvišom razinom pismenosti, otvaranjem novih istraživanja, mijenjanjem optike na neka razdoblja i fenomene, prevrednovanjem ili inverzijom ukorijenjenih stavova – istaknuo je u obrazloženju ove nagrade akademik Tonko Maroević koji je laureatkinji uručio nagradu. Govorio je nadahnuto i o njezinome uvažavanju socijalnih i estetskih funkcija u pisanju o arhitekturi te o njezinoj težnji ka sintezi, koja ju je pratila u bavljenju graditeljstvom, primijenjenim umjetnostima, slikarstvom, kiparstvom, književnošću…


  – Prostor između književnosti i likovnih umjetnosti prostor je mog života. Danas si postavljam dva pitanja. Prvo, jesam li u životu napravila sve što sam mogla, morala, namjeravala. Odgovor je ne. Drugo, hoće li nešto od onoga što sam napravila biti još neko vrijeme korisno. Odgovor je možda. Između tog »ne« i tog »možda« prostor je optimizma i zahvalnosti – rekla je jučer Željka Čorak, zahvalivši se u svoje i u ime drugih dobitnika nagrada ovog društva.    

Zapažena knjiga


Godišnju nagradu DPUH-a za 2014. godinu dobio je autorski dvojac s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci – Damir Tulić i Nina Kudiš. Oni potpisuju knjigu »Opatska riznica, katedrala i crkve grada Korčule«, objavljenu u izdanju korčulanske župe svetog Marka. Na 272 stranice teksta koji prati 400 fotografija i arhitektonskih crteža detaljno je obrađena sakralna baština jedne od najvažnijih povijesnih cjelina istočne obale Jadrana. Osobito je značajna činjenica da autori donose oko 150 novih atribucija.




  – Ova je publikacija osobito vrijedno polazište za sva buduća istraživanja umjetničke baštine, ne samo Korčule već i cijele Hrvatske, rekao je u obrazloženju nagrade Damjanović, koji visoko cijeni produktivnost i znanstvenu agilnost riječkog dvojca.


  Struka je poveljom nagradila Daniela Zeca, a dodijeljene su i nagrade za diplomske radove – Mariji Bunarđiji koja se bavila edukacijskim aspektima zadarskih muzeja, Ani Mariji Milčić koja je pisala o Bijenalu mladih jugoslavenskih umjetnika u Rijeci te Matku Matiji Marušiću za rad o monumentalnim raspelima u Dubrovniku.