Odlazak velikana

Preminuo glumac, pisac i producent Božidar Smiljanić

Hina

Snimio Davor Puklavec/PIXSELL

Snimio Davor Puklavec/PIXSELL

»Agonija nije bila preduga. Trajala je od 28. ožujka do danas u 3 sata ujutro. Danas, 7. travnja umro je moj otac. Počivaj u miru tata. Danas i sutra zamarat ću vas njegovim životom, radom i scenama iz njegovih filmova«, napisao je na facebooku sin glumačke legende Mitja Smiljanić



ZAGREB  Glumac, pisac i producent Božidar Smiljanić umro je u subotu rano ujutro u 82. godini života.  


»Agonija nije bila preduga. Trajala je od 28. ožujka do danas u 3 sata ujutro. Danas, 7. travnja umro je moj otac. Počivaj u miru tata. Danas i sutra zamarat ću vas njegovim životom, radom i scenama iz njegovih filmova«, napisao je na facebooku sin glumačke legende Mitja Smiljanić.


Uz to je objavio video posvećen glumačkim ostvarenjima te životu Božidara Smiljanića, koji je prikazan njemu u čast na Pulskom filmskom festivalu. Smiljanić je rođen 1936., a u bogatoj karijeri ostvario je 80 filmskih uloga, 100 kazališnih te brojne televizijske.




Glumu je studirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je kasnije i predavao, a od 1957. do 1973. bio je stalni član ansambla dramskog kazališta Gavella. Od 1978. do 1984. bio je stalni član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Glumačku karijeru je počeo kao 16-godišnjak u filmu »Sinji galeb» Branka Bauera. Posljednju je igrao u filmu Rajka Grlića »Ustav Republike Hrvatske«.


Ostat će zapamćen po brojnim ulogama, poput one pukovnika Tugliusa u seriji »Kapelski kresovi» i Surgeona u filmu »Bitka na Neretvi«. Glumio je i u filmovima »Kozara«, »Živi bili pa vidjeli«, »Ljudožder vegetarijanac«, »100 minuta slave» te serijama »Velo misto«, »Jelenko«, »Putovanje u Vučjak«, »Najbolje godine«, »Odmori se, zaslužio si«, »Larin izbor» i drugima. 


Za ulogu u dokumentarno-igranom filmu Žige Virca »Houston, imamo problem» 2016. je dobio nagradu na Slovenskom filmskom festivalu. Smiljanić je 2016. dobio nagradu Vladimir Nazor u kategoriji filmske umjetnosti za životno djelo. Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelilo mu je prošle godine nagradu »Fabijan Šovagović«.


Izdao je roman »Svi hrvatski kolovozi«, pisao je zapažene eseje (»Biti, ili ne biti glumac : zapisi o nezahvalnoj profesiji«) i niz drugih promišljanja u djelima »Šašavi rječnik hrvatskoga kazališnog žargona«, »Šašavi rječnik čudnih riječi: sve što ste htjeli znati o hrvatskoj sceni, a niste se usudili pitati«, prilog hrvatskoj akcentuaciji »Naglasni sustav standardnoga hrvatskog jezika«.