Dani hrvatskog filma

VELIKO PRIZNANJE Aldu Paquoli nagrada “Vladmir Vuković” za životno djelo

Kim Cuculić

Foto: arhiva Novi list

Foto: arhiva Novi list



ZAGREB Aldo Paquola, poznati filmski kritičar iz Rijeke, dobitnik je Nagrade »Vladimir Vuković« za životno djelo za 2019. godinu. Rezultat je to glasovanja Hrvatskog društva filmskih kritičara. Paquoli će nagrada biti dodijeljena u petak, 14. lipnja, u Zagrebu na 28. Danima hrvatskog filma. Alda Paquole, nekadašnjeg filmskog kritičara i kolumnista Novog lista, neko vrijeme nije bilo u javnosti. Nedavno ga se prisjetio Radio Rijeka, u čijem je eteru Paquola najavio skori izlazak nove knjige u izdanju izdavačke kuće »Kvarner«. Riječ je o knjizi kolumni koje su izlazile u Novom listu pod naslovom »Licemjer«. Paquola je i autor knjiga »Don Huanovo ponoćno zrcalo: ogledi o filmu« (Centar društvenih djelatnosti mladih, Rijeka, 1996.),»Retrospectator« (Novi list, 2006.) i »Samozatajni hermafrodit« (Adamić, 2000.).


Dani hrvatskog filma održavaju se od 14. do 18. lipnja, a u selekciji su animirani, eksperimentalni, dokumentarni i igrani filmovi. U konkurenciji animiranog filma 28. DHF-a ističu se novi filmovi nekoliko generacija hrvatskih autora – od klasika poput Joška Marušića (»Eutanazija«), preko afirmirane srednje generacije (»Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali« Daniela Šuljića, »Dokument Parakozmik« Vladislava Kneževića, »Malleus Dei« Dina Krpana) i nešto mlađih autora.


Dokumentarna konkurencija natjecateljskog programa iznimno je snažna i donosi 23 aktualna, provokativna, poetična, istraživačka, angažirana, a prije svega umjetnička djela, izabrana između 58 prijava. Listu predvodi višestruko nagrađivana »Srbenka« Nebojše Slijepčevića. Četrnaest kratkometražnih i srednjometražnih igranih filmova odabranih između 37 prijavljenih pokazatelj su raznolikosti i kvalitete domaće filmske produkcije, premda se mora napomenuti kako je broj prijava u 2019. gotovo prepolovljen u odnosu na 2018. godinu (60 prijava) što je, čini se, odraz nedavne upravljačko-političke i financijske krize kinematografskog sustava. U ovoj konkurenciji pažnju svakako privlači novi film doajenke Snježane Tribuson »Dok je trajao Roland Garros« o obiteljskim odnosima uokolo jednog pogreba. Na programu je i »Stepska lisica« Andrije Mardešića, s Kajom Šišmanović i Ozrenom Grabarićem u glavnim ulogama.