Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
18. siječnja 2020.
Opatija

'Trebalo bi to postati lijepa tradicija': Što je pokazala prva Večer opereta

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 7. listopad 2019. u 8:56 2019-10-07T08:56:12+02:00

Održavanje večeri posvećene operetnim naslovima ispunilo je očekivanja i to bi trebala postati lijepa tradicija

OPATIJA - Večer opereta, u organizaciji Festivala Opatija, privukla je veliki broj ljubitelja operete. Između opereta i Opatije postoji posebna veza, tako da je održavanje večeri posvećene operetnim naslovima ispunilo očekivanja i to bi trebala postati lijepa tradicija. Večer je okupila ponajbolje domaće umjetnike - sopranisticu i nacionalnu prvakinju Kristinu Kolar, sopranisticu Vanju Zelčić, tenora Marka Fortunata, baritona Roberta Kolara i maestra Igora Vlajnića za klavirom. Svi su oni vezani uz riječki HNK Ivana pl. Zajca kao svoju matičnu kazališnu kuću, a sada smo ih u Opatiji vidjeli u drugačijem izdanju u odnosu na operne naslove koje najčešće izvode.

Arije i dueti

Na programu su bile arije i dueti iz poznatih opereta, ali je kao iznenađenje izvedena i Krkljuševa »Serenada Opatiji« kao svojevrsna oda Opatiji. Nakon dugotrajnog pljeska i ovacija, uz »Serenadu Opatiji« kao dodatak je izveden popularni »Neka cijeli ovaj svijet« iz mjuzikla »Jalta, Jalta« koji je posebno dirnuo publiku. A tijekom večeri izmjenjivale su se arije i dueti iz Rossinijeva »Seviljskog brijača«, Kalmanovih opereta »Bajadera«, »Kneginja čardaša« i »Grofica Marica«, Straussova »Šišmiša«, Leharove »Zemlje smiješka« i »Vesele udovice«, a uvrštene su i operete hrvatskih skladatelja - »Momci na brod« Ivana pl. Zajca te dijelovi Tijardovićevih opereta »Spli’ski akvarel« i »Mala Floramye«. Svi izvođači oduševili su svojim interpretacijama, a možda je najviše iznenadila Kristina Kolar koju smo navikli gledati u ulogama heroina velikih opernih naslova.

Zadovoljna publika

Nakon koncerta osluhnuli smo mišljenje publike, koja je iz Centra »Gervais« izišla zadovoljna. Jedna posjetiteljica rekla nam je da je u Opatiju stigla iz Pule i da je zahvalna Opatiji što je priredila jednu tako lijepu večer, ispunjenu emocijama. Za nju je - kako kaže - ova Večer opereta bila počast Opatiji. Druga gledateljica podsjetila je da je većina tih opereta nekad bila na repertoaru riječkog kazališta, što je u njoj pobudilo lijepe uspomene. Stoga se možemo nadati da će ovakvih večeri u Opatiji biti još, a možda čak i cjelovitih opereta koje publika - možemo zaključiti - naprosto obožava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.