Austrija

Svečanost moćnih i bogatih: Otvoren tradicionalni bal u Bečkoj državnoj operi

Hina

Reuters

Reuters



Otvoren je 64. bal u Bečkoj državnoj operi »Wiener Opernball 2020« otvoren je u četvrtak navečer, a na njemu su se okupili brojni uglednici iz kulturnog, političkog i gospodarskog života Austrije i njihovi gosti iz inozemstva među kojima i hrvatski ministar gospodarstva Darko Horvat.


Bal je jedan od najznačajnijih godišnjih kulturnih događaja u austrijskoj metropoli. Održava se pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena, koji ga je ocijenio lijepom tradicijom koja spaja umjetnike, političare i njihove goste iz inozemstva, a kako je rekao uoči otvorenja, bit će prilika i za razgovore o klimatskim promjenama i stvaranje partnerstva za zaštitu klime.


Ministar Horvat ocijenio je da je ovaj bal »velika svečanost duge tradicije«. Dodao je da je to prigoda za susrete, razgovore i dogovore o unapređenju gospodarske suradnje.Ta kulturna manifestacija otvorena je intoniranjem austrijske i europske himne te mimohodom i plesom 144 debitanata – mladih parova iz jedanaest država.

Na svečanom otvorenju nastupio je baletni ansambl i orkestar Bečke državne opere, poljski tenor Piotr Beczala i sopranistica Aida Garifullina. Pod ravnanjem američkog dirigenta Jamesa Conlona izvedena su djela: Frederica Chopina, Jacquesa Offenbacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta,Giacoma Puccinija, Giuseppea Verdia, Emmericha Kalmana i Johanna Straussa mlađeg uz nezaobilazni valcer »Na lijepim plavom Dunavu«.




Bal moćnih i bogatih, kako nazivaju tu kulturnu priredbu u Bečkoj državnoj operi, okupio je više od 5000 posjetitelja.


Gost austrijske ministrice za Europu Karoline Edtstadler je potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promicanje europskog načina života Margaritis Shinas.


»Bal je svečanost umjetnika, mjesto susreta, dogovora i zabave«, rekao je ravnatelj Bečke državne opere Dominique Meyer, kojemu je poslije desetogodišnjeg mandata na čelu Bečke opere to oproštajni bal kao i za organizatoricu Mariju Großbauer.


Od raskošnog i glamuroznih bala u Bečkoj državnoj operi organizatori očekuju zaradu oko 1,1 milijun eura. Najjeftinija ulaznica koštala je 330 eura a najskuplja loža više od 23 tisuće eura.