U petak pva večer

Sve je spremno za 26. Jazz Time Rijeka. Evo što vas čeka

Ivana Kocijan

Prve večeri, u petak, u društvu hrvatskih glazbenika Charles Tolliver  izvest će najveća djela velikana jazza, pijanista i skladatelja Theloniousa Monka



RIJEKA Sve je spremno za 26. Jazz Time Rijeka, najdugovječniji kvarnerski festival jazz glazbe koji započinje u petak u 20 sati u HKD-u na Sušaku nastupima Charles Tolliver Tenteta i domaćeg projekta Forest GIIPUJA. Uoči početka festivala održana je konferencija za novinare na kojoj se okupio dio ovogodišnjih izvođača, glazbenici Vedran Ružić, Emir Grozdanić, Henry Radanović, Elvis Stanić, Denis Razumović Razz i Damjan Grbac te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar koji je istaknuo kako je za Jazz Time iz gradskog proračuna osigurano više sredstava nego za bilo koju drugu glazbenu manifestaciju.


Usto, pohvalio je entuzijazam organizatora i dodao kako će se projektom Europske prijestolnice kulture nastojati osigurati budućnost jazza u Rijeci.



Cijena festivalskih ulaznica iznosi 150 kn, a cijena dnevne ulaznice bit će 70 kn. Ulaznice je moguće kupiti na prodajnim mjestima Entrija i na www.entrio.hr.





Charles Tolliver Tentet uz trubača Charlesa Tollivera čine i Peter Firšt (truba), Ivan Marincel (trombon), Saša Nestorović (tenor saksofon), Miro Kadoić (alt saksofon), Krešimir Kottek (bariton saksofon), Joe Kaplowitz (tuba), Hrvoje Pintarić (francuski rog), Hrvoje Galler (glasovir), Ivar Roban Križić (kontrabas) i Janko Novoselić (bubnjevi). U društvu hrvatskih glazbenika Tolliver će izvesti najveća djela velikana jazza, pijanista i skladatelja Theloniousa Monka čime će se uključiti u obilježavanje 100. obljetnice njegova rođenja. Prve večeri festivala nastupit će i riječki jazzer Damjan Grbac koji će s Tončijem Grabušićem na bubnjevima, Andreasom Marinellom na saksofonu i Markom Firstom na violini i sopilama predstaviti album »Forest GIIPUJA«.


Subota je rezervirana za uzbudljivi fusion slovenskog glazbenika Zorana Predina i Giani Poposki Trija kojima će to biti premijerni nastup. Premijerni će nastup iste večeri imati i Jed Becker’s blues explosion feat. Elvis Stanić, jedinstveni blues-rock tentet u kojem su: bluzer, gitarist i pjevač Emir Grozdanić, Damjan Grbac na bas gitari, Tonči Grabušić na bubnjevima te Elvis Stanić (gitara, aranžmani), Karlo Lovrić (Hammond orgulje), Robert Mikuljan (truba), Tonči Trinajstić (alt saksofon), Franjo Črnjarić (tenor saksofon), Toni Železnik (bariton saksofon) i Slobodan Fak (trombon).



Kao uvod u ovogodišnji Jazz Time, večeras će na Botelu Marina biti održan prigodni On board Jam Session koji će otvoriti Robert Mikuljan Quintet koji čine: Robert Mikuljan (truba), Zvonimir Radišić (gitara), Dorian Cuculić (klavijature), Dino Ivelja (bas gitara) i Edin Botić (bubnjevi). Nastup počinje u 20.30, a ulaz je besplatan.



Trodnevno izdanje festivala u nedjelju će biti zaključeno nastupom cijenjenih riječkih jazzera Denisa Razumovića Razz i Henryja Radanovića koji će predstaviti prvi zajednički album »Urban Minority«. Kontrabasist i slikar Vedran Ružić u HKD-u će uz pratnju Pavla Miljenovića (gitara) i Borka Rupene (bubanj) predstaviti Porinom nagrađeni konceptualni jazz album »Spiritual Market« koji prati i film u režiji Ire Tomić i Johna Karduma.


Ovogodišnji Jazz Time prate dvije izložbe, a u atriju HKD-a bit će organizirano i predstavljanje prigodne monografije festivala, prezentacije instrumenata riječkog glazbenog shopa Art of Music te predstavljanje diskografskih izdanja na štandu Dallas Music Shopa Rijeka. Festivalske večeri bit će zaključene glazbenim sessionima u organizaciji mladih snaga riječkog jazza pod vodstvom Zvonimira Radišića.