Veliki književnik

Sjećanje na Fabrija: Kako odati počast piscu koji je zadužio Rijeku

Davor Mandić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Iako su institucije kojima je u opisu (moralnog) posla bilo organiziranje komemoracije za Fabrija zakazale, stvar (ali ne i institucije) spašava agilna ekipa iz Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci



RIJEKA Nedjeljko Fabrio umro je 4. kolovoza 2018. godine. Uskoro će, dakle, isteći i godina dana otkako nema ovog velikog književnika, dramskog pisca i esejista, jednog od najvećih koji su kročili Rijekom i pripadajućom joj regijom. A komemoracije i dalje nema, pa nema.


Nisu je organizirali ni Grad Rijeka, na sramotu im, nisu je organizirali ni Društvo hrvatskih književnika, Hrvatsko društvo pisaca ili Matica hrvatska, institucije koje Fabriju duguju dijelove svojih povijesti, na sramotu im. Nisu komemoraciju Fabriju organizirali ni djelatnici i učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci – jer se njihov jučerašnji skup zvao »Matineja čitanja« – ali zato su svima pokazali kako, decentno i s ukusom, a opet sadržajno i dinamično, valja odati počast velikom piscu.


Vježbanje života


Nije da su prozvane institucije na njihovu skupu bile, pa da nešto od njih mogu naučiti, stoga i ove naše riječi, kao i mnoge prije njih na tu temu, vjerojatno nepovratno odlaze u vjetar, onaj isti koji je odnio i Fabrija, i poštovanje, i dobre uzuse.




Sve je počelo u auli Gimnazije, gdje je ispred improviziranog gledališta postavljeno platno na kojem su prikazani isječci dvaju filmova, dokumentarnog »Fabrio« Bernardina Modrića i snimke kultne predstave »Vježbanje života«. Obje su snimke oduševile prisutnu publiku, sastavljenu od sadašnjih i budućih poštovatelja Fabrija i njegova djela, građana i učenika škole; prva jer nas je podsjetila na Fabrijevu elokvenciju, a druga jer nas je podsjetila na (dakako, necenzurirana) gola leđa Olivere Baljak kao Mame Flore, koja se skida pred Fumulom.


Na putu prema biblioteci Gimnazije, gdje je organizirano čitanje isječaka Fabrijeva ključnog romana i govor o Fabrijevu djelu, mogla se pogledati likovna izložba u čast Fabriju, koju su pripremili učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci pod mentorstvom profesorice Darije Pilepić. Bilo je tu kompjutorske grafike, crteža, figurativnijih i apstraktinijih, pa i onih na tragu karikature, supostavljenih uz isječke Fabrijeva teksta.


U biblioteci je Adriana Car-Mihec, profesorica s riječkog Filozofskog fakulteta, predstavila dio svoje doktorske disertacije, u kojem se bavila dramskim opusom Nedjeljka Fabrija, napomenuvši da šest Fabrijevih dramskih tekstova čine koherentan, cjelovit niz, te da se u njima dosljedno propituju ideje nacionalne slobode i jezik te uspostavlja intertekstualni dijalog s tradicijom.


Čitanja Fabrija


Završni dio događanja bio je i njegova kulminacija, posebice u sugestivnu čitanju Olivere Baljak, koja je prvo pročitala dio iz romana koji smo netom prije gledali u predstavi, igru mame Flore pred Fumulom, a potom dio u kojem nije mogla suspregnuti emocije.


– Oprostite mi, previše je kolega otišlo. Mislila sam da ću izdržati, ali nisam uspjela – rekla je nakon čitanja, no dugi aplauz publike rječito je posvjedočio da je svaka emocija bila i više nego na mjestu.


U završnom čitanju sudjelovali su još i profesori Gimnanzije Jasna Buketa i Petar Miletić te glumica Zrinka Kolak-Fabijan, Tonka iz »Vježbanja života«, kojoj se u interakciji pridružio Sven Sušanj, bivši učenik Gimnazije, jednako kao što se Oliveri Baljak pridružio profesor Marko Smoljan.


Zasluge za uspješnu matineju čitanja u čast Nedjeljku Fabriju idu u prvom redu profesoru Krešimiru Cjetkoviću, koji je osmislio i odabrao tekstove, te profesorici Gordani Bogdanović, koja je cijeli događaj uspješno realizirala, održavajući njegovu dinamiku.