Svetozar Bogdanovski

Sinu nije mogao priuštiti violinu, pa ju je sam izradio. Danas ih prodaje po 60.000 eura

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Među glazbenicima koji sviraju na njegovim instrumentima su slavni violinisti, Amerikanka Eachel Barton, Robert Lakatoš iz Srbije i Grk Jonian-Ilia Kadesa



VELEŠ Svetozar Bogdanovski prvu je violinu izradio prije 35 godina za svog sina Kostadina, tada sedmogodišnjaka koji je poželio naučiti svirati taj gudački instrument.


Njegove violine danas postižu cijenu od 60.000 eura i prodaju se diljem svijeta, a Kostadin je međunarodno priznati violinist. Violinu svira i njegova mlađa sestra Frosina.


“Morao sam mu stvoriti uvjete da se razvija. Prvi je bio da ima dobar instrument koji mu tada nisam mogao priuštiti”, rekao je Bogdanovski.




Bogdanovski, koji živi u gradu Velešu pedesetak kilometara južno od Spoplja, napustio je posao umjetnika i posve se posvetio izradi violina.


Njegova supruga Marija, profesorica violine i kolegica umjetnica Tatjana Miševa pridružile su mu se u tvrtki koja je dosad proizvela više od 700 instrumenata. Neki su kopije violina slavnog talijanskog majstora Guarnerija.


Pozadinu izrađuje od javora, a prednju stranu od smreke isključivo iz bosanskih šuma. Drvo se najprije suši i potom nekoliko godina namače u slanoj vodi.


“Svaka violina je priča za sebe. Ne postoje dvije iste, iako tako izgledaju. Razlikuju se kao što se razlikuju ljudi”, kaže Bogdanovski.


Od svih međunarodnoh nagrada koje je dobio, osobito je ponosan na na onu koju je zaslužio u konkurenciji obrtnika, nasljednika slavnih majstora iz Cremone.


Dvaput je osvojio prestižnu godišnju nagradu Američkog violinističkog društva, 2008. i 2012.


Među glazbenicima koji sviraju na njegovim instrumentima su slavni violinisti, Amerikanka Eachel Barton, Robert Lakatoš iz Srbije i Grk Jonian-Ilia Kadesa.