Javni poziv

Rijeka 2020 objavila poziv građanima za obogaćivanje programa otvaranja EPK

Danijela Bauk

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Pored stotinjak angažiranih izvođača, očekujemo da će se i samoj izvedbi pridružiti i dio publike, koji neće samo promatrati i slušati nego biti i sastavni dio izvedbe, kaže Emina Višnić



RIJEKA – Rijeka 2020 objavila je javni poziv s ciljem dodatnog obogaćivanja programa na dan samog otvaranja Europske prijestolnice kulture 1. veljače iduće godine. Javni poziv za iskaz interesa za organiziranje popratnog programa službenog otvaranja objavljen je 14. studenog, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem službenog obrasca na mrežnim stranicmama Rijeke 2020 do 22. studenog.


Na ovaj poziv mogu se prijaviti popratni programi čiji su dominantni sadržaji javna glazbeno-kulturna i umjetnička događanja poput koncerata, klasičnih glazbenih izvedbi, elektroničkih glazbenih događaja, izvedbenih aktivnosti i performansa. Očekuje se da prijavitelji mogu samostalno provesti program, od pripreme do produkcije i realizacije, uključivši i promidžbene aktivnosti, dok će Rijeka 2020 pridonijeti vidljivosti i javnoj komunikaciji programa.


– Javnim pozivom željeli smo u popratni program otvorenja uključiti umjetničke organizacije, udruge, tvrtke, škole, zborove… sve one koji svojim doprinosom žele obogatiti taj za Rijeku značajan dan, 1. veljače, kad službeno započinje godinu dana programa Europske prijestolnice kulture. Za taj dan pripremamo poseban program otvorenja, a središnje događanje bit će u Riječkoj luci, prostoru koji predstavlja snažnu identitetsku točku Rijeke.




Samo otvorenje simbolička je uvertira u sve ono što građane Rijeke i regije te sve riječke goste očekuje u 2020. godini. A valja podsjetiti da je riječ o hrabrom i ambicioznom kulturno-umjetničkom programu koji u 2020. broji preko 600 pojedinačnih događanja u čiju je provedbu uključeno više od 250 organizacija iz Hrvatske i 40 zemalja Europe i svijeta.


Sam prostor luke podloga je programskom konceptu koji počiva na ideji preobrazbe svakodnevne luke u jednu drugačiju luku. Sukus tog programa čine zvuk, glazba i buka, efekti koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame, snažni simboli Rijeke i Europe i vjerujem da će ostaviti snažan dojam na sve posjetitelje.


Pored stotinjak angažiranih izvođača, očekujemo da će se i samoj izvedbi pridružiti i dio publike, koji neće samo promatrati i slušati nego biti i sastavni dio izvedbe. A upravo to sudjelovanje građana u temelju je brojnih programa EPK, kaže Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020.


Svečana atmosfera


Sastavni dio programa otvaranja čine i dnevni i večernji program.


– Želja nam je da se toga dana već od jutarnjih sati probudi svečana i vedra atmosfera u gradu, kao i da se nakon samog programa otvorenja u luci ova atmosfera nastavi u gradu i tijekom večeri. Stoga priželjkujemo da nam se na javni poziv jave svi oni koji žele biti sastavni dio stvaranja te atmosfere.


Primjerice, svi oni koji su spremni upriličiti primjerice nastupe zborova, uličnih svirača, plesne izvedbe i performanse odnosno, after partije proslave ulaska u godinu kulture na otvorenim ili u zatvorenim prostorima u širem centru grada, u postojećim klubovima i prilagođenim prostorima poput različitih glazbenih programa, koncerata, nastupa DJ-a… Očekujemo i da će kafići i barovi imati produljeno radno vrijeme te večeri i zasigurno u svojim prostorima organizirati prikladne zabave, objašnjava Višnić.


Prijavitelji mogu biti isključivo pravne osobe sa sjedištem u Primorsko-goranskoj županiji, registrirane u odgovarajućem registru, primjerice ustanove, udruge, umjetničke organizacije, zaklade, trgovačka društva, turističke zajednice. Jedan prijavitelj može podnijeti najviše jednu prijavu za financiranje. Nakon odabira užeg kruga prijavitelja, utvrđivat će se konačni program i proračun svakog projekta. Indikativni proračun za ovaj javni poziv iznosi 740 tisuća kuna neto.


– Vjerujemo da će za popratni program to biti dovoljno. A svakako se nadamo zanimljivim prijedlozima. Mi ne moramo u ovom natječaju potrošiti čitav taj iznos. Ako ne pristigne dovoljno prijedloga ili dovoljno zanimljivih prijedloga, za dio iznosa možemo vlastitim snagama organizirati neke dijelove popratnog programa. Ovim pozivom smo zapravo htjeli proširiti organizaciju dobre zabave u gradu toga dana, kaže Višnić.


Originalnost


U javnom pozivu stoji da su kriteriji kvalitativnog vrednovanja originalnost i posebnost, odnosno atraktivnost programa, dostupnost programa za lokalnu publiku, odnosno unutarnji prostor ili lokacija na vanjskom javnom prostoru u širem centru Rijeke, usklađenost kvalitete programa i zatraženih sredstava, odnosno – omjer traženih sredstava, kapaciteta prostora i predviđenog broja publike.


Još u ožujku ove godine upućen je i Javni poziv za programe u okviru službenog kulturnog i umjetničkog programa projekta Rijeka 2020. Taj je natječaj završen, programi su izabrani, a rezultati su objavljeni 10. srpnja, no ugovori još nisu potpisani.


– Odabrano je 30 programa za sufinanciranje te još 25 programa koji su bez sufinanciranja odabrani kao dio službenog EPK programa. U međuvremenu je utvrđena konačna lista programa, potvrđena glavna događanja, lokacije i datumi, a u tijeku je sklapanje ugovora. Svakako će se ti programi naći opisani u II. izdanju programske brošure na kojem također trenutno radimo, a koje bi trebalo izaći do veljače kada program za 2020. službeno počinje, zaključuje Višnić.