Vrijedan jubilej

RADIO SOVA Riječki studentski radio obilježava prvo desetljeće leta eterom

Ivana Kocijan

Foto press

Foto press

Desetljeće leta radijskim frekvencijama sutra će obilježiti rođendanskim koncertom u The Beertiji na Trsatu gdje će nastupiti riječke snage – The Siids i Muhe



RIJEKA – Radio Sova, jedini studentski radio u gradu, a dugo i jedini studentski medij, slavi 10. rođendan. Iza Radio Sove 10 je godina leta radijskim frekvencijama koje će sutra obilježiti i proslaviti koncertom u The Beertiji na Trsatu. Rođendanski koncert počinje u 22 sata, a na njemu će nastupiti riječke snage – electro duo The Siids i alternativni rock bend Muhe. Ulaz je besplatan.


Radio Sova – zajednički program Hrvatskog radija – Radio Rijeke i Sveučilišta u Rijeci u radijski je eter sletio u noći s 29. na 30. siječnja 2010. godine. Od tada studenti riječkih fakulteta svakodnevno kreiraju radijski program na frekvencijama Radio Rijeke u terminu od 22:30 do 1 sat u noći.


Redakciju čini dvadesetak studenata i studentica s gotovo svih riječkih fakulteta. Raznolikost među studentima donosi i raznolike teme pa ne nedostaje informativnog, kulturnog, sportskog, a ni glazbenog sadržaja. Radio Sova odlična je prilika da studenti i studentice zainteresirani za rad u medijima, prvenstveno na radiju, dobiju praksu u radu u medijima.


Medijska pismenost




Aktualna glavna urednica riječkog studentskog radija Dora Vujnović podsjeća da je Radio Sova osnovan s ciljem edukacije studenata o medijskoj pismenosti na riječkom Sveučilištu koje ne nudi studij novinarstva ili njemu slične programe.


– Također, kroz svoj medij studenti su dobili priliku da se čuje njihov glas. Samim time potaknuti su na kritičko razmišljanje, a to je nešto što bi trebala biti odlika svakog akademski obrazovanog građanina.


U kojoj god profesiji se kasnije našli, iskustvo stečeno na Radio Sovi od velike je koristi. Misao vodilja danas ista je kao i na početku – stjecanje znanja i iskustava, dobra zabava i druženje, rekla je Dora Vujnović.


Kako doznajemo, Sovina redakcija trenutno se sastoji od 20 studenata i studentica od kojih je većina s Odsjeka kulturalnih studija, Ekonomskog i Pomorskog fakulteta, ali i Filozofskog te Tehničkog fakulteta, kao i Akademije primijenjenih umjetnosti.


Studenti se na Sovi mogu naći u ulozi glazbenog urednika i tonskog realizatora ili novinara i voditelja. Aktualne sovice su: Ana Maria Štefanac, Alan Obrstar, Ivana Jukić, Andro Golja, Anja Matić, Lorena Krapić, Leonarda Brnas, Ante Debeljuh, Antonio Piljan, Toni Kurelić, Hana Radolović, Josipa Laklija, Katarina Škrbić, Paola Vukelić, Lea Galinec, Leon Makaj, Luka Batistić, Sonja Marković, Matija Zanoškar i Dora Vujnović.


Teme koje vrijedi čuti


Dora Vujnović deseta je glavna urednica Radio Sove.


– Moji prethodnici redom su bili: Andrea Labik, Josip Mlađan, Hana Galogaža, Boris Kanazir u dva mandata, Iva Črnjar Ivančan, Franka Zlatić, Davor Pejić i Matea Krmpotić, otkrila nam je.


Na pitanje što je najbolji dio rada na Radio Sovi, naravno, odgovor ne može biti samo jedan.


– Sigurno tu spada mogućnost da radimo na studentskim temama i dajemo medijski prostor pričama koje se ne pojavljuju u ostalim medijima, a vrijedi ih čuti. Zahvaljujući našim glazbenim urednicima uvijek radimo u odličnoj atmosferi uz dobru glazbu, a upoznavanje puno zanimljivih ljudi čar je novinarskog posla općenito pa je tako i na Sovi, rekla je Dora Vujnović dok je Paola Vukelić dodala kako je najbolji balkon na Korzu, a Matija Zanoškar zaključio:


– Najljepše je sentišima uljepšavati večer penzionerima koji se često javljaju kako bi nam na tome zahvalili.


»Jednom Sova, uvijek Sova!« postala je uzrečica koja se često može čuti među sadašnjim i bivšim Sovama i najbolje oslikava atmosferu na Radio Sovi.


Stotinjak studenata


– Međuljudski odnosi i prijateljstva koja proizađu iz Sove nešto su na što smo izuzetno ponosni jer se bivše Sove uvijek rado vraćaju, bilo kao gosti u programu, mentori ili samo na druženje, ističe voditelj Sova, glavni urednik HRT Radio Rijeke Alen Čemeljić i dodaje:


– Svaka generacija Sova trudi se nastaviti u smjeru svojih prethodnika što se tiče kvalitete programa, ali i održavanja tradicije Sove kao mjesta za stjecanje prijateljstava i znanja. Kroz Sovu je u ovih 10 godina prošlo stotinjak studenata, a posebno smo ponosni što je Sova mnogima omogućila da pronađu svoj karijerni put u novinarstvu i njemu srodnim granama.


Mnoge nekadašnje »sovice« danas su poznata imena domaćih medija. U matičnoj kući (HRT) ostali su Ivan Dorijan Molnar, Iva Črnjar Ivančan, Boris Kanazir, Ivan Ribarić i Matea Krmpotić, u radijskim vodama Borna Šmer, Mirela Džafić i Ivan Brajković, a u medijima, također, i Bojana Guberac.


– Radio Sova obrazuje studente realizatore programa pa valja spomenuti i Ivana Saftića koji je danas zaposlen na Radio Rijeci kao tonski realizator. Mnogo Sova danas je zaposleno u marketinškim agencijama, rade kao glasnogovornici ili u sličnim zanimanjima za koje je ključno poznavanje medija, zaključila je Dora Vujnović.


Radio Sova i Rijeka EPK 2020.


Radio Sova sudjeluje u programu otvorenja Europske prijestolnice kulture 1. veljače kroz jedno od događanja koje organizira.


– Riječ je o programu »Topografije naših udaljenosti« koji možemo opisati kao jedinstveni hibrid između radiodrame, koncerta i leptirića u trbuhu, a izvodit će se u 12 sati ispred Kings Caffea. Osim toga, medijski ćemo pratiti događanja kroz cijelu godinu, dok ćemo posebnu važnost pridavati aktivnostima u kojima sudjeluju studenti i Sveučilište, otkrila je Dora Vujnović.