Zlatni medvjed

Predstavljen program Berlinala, u programu Panorama i dvije hrvatske koprodukcije

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Među 18 filmova u službenoj konkurenciji glavnog programa je i nova ekranizacija klasika Alfreda Doeblina »Berlin Alexanderplatz«, a tu je i britanska produkcija »The Roads Not Taken« s Javierom Bardemom i Salmom Hayek u glavnim ulogama



BERLIN – Glavni natjecateljski program ovogodišnjega Berlinala, u kojemu će se za glavnu nagradu Zlatnog medvjeda natjecati 18 filmova iz 18 zemalja, predstavljen je u srijedu u Berlinu.


»U programu dominiraju tamni tonovi jer izabrani filmovi sadašnjost promatraju bez iluzija«, rekao je prilikom predstavljanja natjecateljskog programa Carlo Chatrian, umjetnički voditelj festivala koji je ove godine, zajedno s Mariette Rissenbeek preuzeo vodstvo Berlinala.


Među 18 filmova u službenoj konkurenciji glavnog programa je i nova ekranizacija klasika Alfreda Doeblina »Berlin Alexanderplatz«, a tu je i britanska produkcija »The Roads Not Taken« s Javierom Bardemom i Salmom Hayek u glavnim ulogama.




Za Zlatnog medvjeda će konkurirati i posljednji film redatelja Abela Ferrare »Siberia« s Willemom Dafoem u glavnoj ulozi.


Predsjednik ovogodišnjeg međunarodnog žirija je britanski glumac Jeremy Irons.


U programu »Panorama« bit će prikazana i dva filma u hrvatskoj koprodukciji. Riječ je o filmu »Mare« švicarske redateljice Marije Štake koji je nastao u švicarsko-hrvatskoj koprodukciji i u kojem glavnu ulogu igra Marija Škaričić te o filmu »Otac« srpskog redatelja Srdana Golubovića kojem je koscenarist Ognjen Sviličić, a glavnu ulogu igra Goran Bogdan.


Film je nastao u suradnji producentskih kuća iz Hrvatske, Srbije, Francuske, Njemačke, Slovenije i BiH.Ovogodišnji jubilarni, 70. Berlinale traje od 20. veljače do 1. ožujka.