SKD Prosvjeta

Otvorenjem izložbe »Drugo ja« počeli Dani srpske kulture u Republici Hrvatskoj

Hina

Foto H. Jelavić / PIXSELL

Foto H. Jelavić / PIXSELL



Otvorenjem izložbe »Drugo ja« Milice Vučković u Biblioteci Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u utorak navečer počeli su »Dani srpske kulture u Republici Hrvatskoj« na kojima će se do 2. studenog u Zagrebu, Rijeci i Opatiji održati predavanja, izložbe, koncerti, promocije knjiga, kazališne predstave i filmovi. 


»Dani srpske kulture u Republici Hrvatskoj« održavaju se u organizaciji Srpskog kulturnog društva (SKD) Prosvjeta, pod pokroviteljstvom i uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine RH.


Otvorio ih je Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH. Tolnauer je rekao kako je Savjet stao iz Dana jer je SKD Prosvjeta koja je jako bitna u Hrvatskoj kao organizacija Srba sa skoro najdužom tradicijom, u jednom trenutku prestala s Danima i prebacila ih u jedan drugi format koji nije ono što Srbi i njihova kultura predstavljaju u tradiciji i povijesti ove zemlje, te da su zbog toga u Savjetu predložili da se Dani svakako obnove i osigurali su sredstva za to.




Rekao je kako je 13 manifestacija koje će se održati u okviru »Dana srpske kulture u Republici Hrvatskoj« malo, te da će u idućem razdoblju u Savjetu inzistirati da se to sve skupa pojača.


Tolanauer je citirao predsjednicu Vlade Srbije koja je izjavila – »Kad veliki vjetrovi pušu, neki grade zidove, a neki grade vjetrenjače«.


»Ja sam da se grade vjetrenjače i otvaram zato sa punim srcem i ponosom i sa velikom čašću ‘Dane srpske kulture u Hrvatskoj’, izjavio je Tolnauer.


Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević ustvrdio je kako »Dani srpske kulture u Republici Hrvatskoj«, koje organizira Prosvjeta, pomažu vidljivosti cijele zajednice ali i same Prosvjete, koja je najveća i najvažnija kulturna i prosvjetna organizacija Srba.


»To je važno pogotovo danas jer imamo često i u kulturnim krugovima pokušaje brisanja doprinosa Srba, a hrvatska kultura, kultura u Hrvatskoj ne bi danas bila ono što jest, ne bi bila ispravna, da tog doprinosa Srba u Hrvatskoj nema. Stoga mi je drago da imamo Dane srpske kulture«, rekao je Milošević.


Potpredsjednik SKD Prosvjeta Siniša Tatalović istaknuo je kako su »Dani srpske kulture u Republici Hrvatskoj« centralna manifestacija ne samo Srpskog kulturnog društva »Prosvjeta« nego i srpske zajednice. Rekao je kako su ovogodišnji Dani malo ambicioznije zamišljeni u odnosu na prethodne godine te će u 15 dana imati 13 kulturnih događaja – jednu izložbu, tri stručno-znanstvena skupa, dvije tribine, tri predstave, premijeru jednog filma. Nada se da će u njihovom programu biti za svakoga ponešto.


Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, njegov posebni viši savjetnik Slavko Kojić poručio je kako želi da »Dani srpske kulture u Republici Hrvatskoj« uspiju te da budu putokaz za budućnost i još jedan od puteva ka zbližavanju »ta dva nesretnim okolnostima razdvojena naroda«.


»Dani srpske kulture u Republici Hrvatskoj« počeli su otvorenjem izložbe »Drugo ja« Milice Vučković. Umjetnica je rođena u Beogradu 1989., te diplomirala i završila master studij na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na kome priprema i doktorat. Na izložbi su izloženi radovi velikih formata iz nekoliko faza njezinog opusa – dvije su slike apstraktne, a pet je figurativnih. Oba izraza imaju zajedničku poveznicu – odnos dvoje, dva elementa.


Milica Vučković rekla je da joj je to prva izložba u Zagrebu i u Hrvatskoj, ocijenivši da su razmjene jako važne.