Slavna slika

Otkriveno tko je kupio Da Vincijev “Salvator Mundi” i gdje će biti izložen

Hina

Salvator Mundi, Foto: wikipedia

Salvator Mundi, Foto: wikipedia

New York Times je napisao da je vlasnik platna saudijski princ Bader ben Mohammed ben Farhan Al-Saud, blizak prestolonasljedniku Mohammedu ben Salmanu.



Ulje na platnu Leonarda da Vincija »Salvator Mundi«, koje je u studenome na dražbi prodano za rekordnih 450,3 milijuna dolara, bit će izloženo u novome Louvreu u Abu Dabiju, izvijestila je uprava muzeja na Twitteru.


»Salvator Mundi stiže u Louvre Abu Dabi«, tweetala je uprava muzeja, na čemu su im tweetom čestitali iz aukcijske kuće Christie’s, koja je u studenome u New Yorku organizirala prodaju slike slavnoga talijanskog umjetnika.


Nagađalo se da je novi vlasnik slike ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev koji ju je 2013. kupio za 127,3 milijuna dolara, što je po mišljenju stručnjaka bila preniska cijena za takvo remek-djelo.




Francuski tjednik Journal du dimanche izvijestio je da su sliku kupile dvije investicijske tvrtke koje imaju financijski sporazum s nekoliko velikih svjetskih muzeja.


Nakon kupnje djelo se preprodaje ili iznajmljuje muzejima, osobito onima na Bliskom istoku i u Aziji, piše JDD.


New York Times je napisao da je vlasnik platna saudijski princ Bader ben Mohammed ben Farhan Al-Saud, blizak prestolonasljedniku Mohammedu ben Salmanu.


Unatoč medijskim nagađanjima vlasnik vrijedne slike nije poznat, a ni iz muzeja ni iz Christie’sa nisu željeli otkriti njegovo ime.


Zanimljivo je da je »Salvator Mundi« jedina poznata slika Leonarda da Vincija koja je bila u privatnoj umjetničkoj zbirci. Sve ostale vlasništvo su svjetskih muzeja.


Prvi univerzalni muzej u arapskom svijetu, Louvre Abu Dabi otvoren je deset godina nakon lansiranja projekta 6. studenoga. U pustinju je donio vrhunska umjetnička djela s temeljnom porukom promicanja tolerancije među kulturama i narodima.


Muzej je zamišljen »kao otvaranje prema drugima«, kako bi se »razumjela različitost u multipolarnu svijetu«, rekao je na otvorenju Jean-Luc Martinez, direktor pariškoga Louvrea.


Za razliku od ostalih muzeja koji obilazak organiziraju prema stilovima ili civilizacijama, pustinjski Louvre u prvi plan stavlja univerzalne teme i ono što je kulturama zajedničko, od prapovijesti do današnjice.


Izlošci su grupirani prema onome što im je zajedničko. U istoj prostoriji stoje grčki kipovi uz kolosalne egipatske skulpture. Antički vrč iz Turske izložen je uz vrč iz Kine i posudu za vodu iz Indije. Posebnu pozornost privlači židovska sveta knjiga Tora izložena uz muslimanski Kuran i kršćansku Bibliju.