Vitezovi umjetnosti i književnosti

Najviše francusko odličje dobilo šest umjetnika iz Hrvatske

Hina

Ovogodišnji dobitnici Viteza, arhitekt Nikola Bašić, ravnateljica Eurokaza Gordana Vnuk, političarka Nina Obuljen, filmski režiser Hrvoje Hribar, svestrana umjetnica Ivana Sajko i umjetnik stripa Igor Kordej, pridružili su se impozatnom popisu svjetskih umjetnika koji su ranije stekli to vrijedno odlikovanje.



ZAGREB Najviše francusko priznanje za zasluge u kulturi i umjetnosti, odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti, primilo je tijekom 2013. godine prema podacima francuskog veleposlanstva u Zagrebu šest istaknutih hrvatskih umjetnika.


Ovogodišnji dobitnici Viteza, arhitekt Nikola Bašić, ravnateljica Eurokaza Gordana Vnuk, političarka Nina Obuljen, filmski režiser Hrvoje Hribar, svestrana umjetnica Ivana Sajko i umjetnik stripa Igor Kordej, pridružili su se impozatnom popisu svjetskih umjetnika koji su ranije stekli to vrijedno odlikovanje.


Veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michele Boccoz uručila je 4. prosinca odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti (Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres) Nini Obuljen, Gordani Vnuk i Hrvoju Hribaru.




Prethodno, 15. studenog održana je u Hrvatskoj akademiji svečanost tijekom koje je odličje dodijeljeno arhitekti Nikoli Bašiću, a 13. rujna odličje je primila dramska spisateljica, redateljica i glumica Ivana Sajko. Još ljetos, „Viteza“ je primio crtač stripa, scenarist, slikar i grafičar Igor Kordej.


Nina Obuljen, bivša državna tajnica za kulturu, zaposlena u Institutu za međunarodne odnose, odlikovana je francuskim odličjem jer je posljednjih godina poticala jačanje francusko-hrvatskih kulturnih veza te se zauzimala za realizaciju festivala hrvatske kulture u Francuskoj, rečeno je.


Gordana Vnuk utemeljila je kazališni festival Eurokaz, u kojem su tijekom 25 godina nastupali francuski stvaratelji, a sada vodi produkcijsku kuću i priprema nekoliko kreativnih francusko-hrvatskih projekata, obrazloženo je.


Redatelj Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, bio je najvažnija osoba u pripremanju Ugovora o filmskoj koprodukciji između Francuske i Hrvatske. Potpisale su ga francuska i hrvatska ministrica kulture u svibnju ove godine u Cannesu, a urodio je suradnjom s francuskim Nacionalnim centrom za kinematografiju i s nekoliko koprodukcija, kaže se.


Odličje Ivani Sajko, dramskoj spisateljici, redateljici i glumici temelji se na njezinom višegodišnjoj krativanoj prisutnosti u zajedničkim projektima, u kojima Sajko očituje dobro poznavanje francuske kulture, te hrabro crpi iz aktualne svakodnevnice i iz intimnih individualnih sfera, te sve to povezuje s duboko političkom idejom kazališta.


Arhitekt Nikola Bašić, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Splitu, navedeno je, sudjelovao je na festivalu hrvatske kulture održanom u Francuskoj krajem 2012. godine, predstavivši tom prigodom više svojih radova koje karakterizira izraženi senzibilitet za krajolik i za ritualno.


Igor Kordej primio je najviše francusko odlikovanje za ukupan doprinos umjetnosti i širenju kulture u Francuskoj i svijetu. „Ova čast nema samo umjetničke, nego i financijske konotacije,“ kazao je Kordej ljetos za Slobodnu Dalmaciju. „Ako ne računamo drugo, samo ‘Tajna povijest’, koju za izdavačku kuću ‘Delcourt’ radim od 2005., do Nove godine bit će prodana u milijun primjeraka”.


Prije ove godine čast Viteza dobili su, prema Veleposlanstvu, iz Hrvatske još Predrag Matvejević, Tereza Kesovija, Davor Štambuk, Andrea Zlatar i Petar Selem, a prema medijima još i Ivan Picelj, Nikša Gligo i Berislav Šipuš.


Red umjetnosti i književnosti osnovan je u francuskome Ministarstvu kulture 1957. godine i do sada ga je dobila plejada vhunskih umjetnika poput pjesnika Thomasa Stearnsa Eliota, književnika Vaclava Havela, glazbenika Boba Dylana i Davida Bowija, glumaca Jeanne Moreau (i redateljice), Seana Conerija i drugih.