Dokumentarni film

Nagrađivani film “Srbenka” otvara novu sezonu u riječkom Art – kinu

Kim Cuculić



RIJEKA Nagrađivani dokumentarni film »Srbenka« Nebojše Slijepčevića otvorit će novu sezonu Art-kina Croatia u četvrtak, 20. rujna u 20 sati. Film, koji je sniman u Rijeci te su mu protagonisti Riječani, tematizira vršnjačko nasilje prema nacionalnim manjinama prateći pripreme i probe za predstavu »Aleksandra Zec« Olivera Frljića. Na programu je i »Pseći otok«, animirani film za odrasle, koji je producirao i režirao Wes Anderson. »BlacKkKlansman«, novo filmsko ostvarenje Spikea Leeja, biografska je drama s elementima komedije o razotkrivanju Ku Klux Klana u Colorado Springsu 1970-ih godina.


»Fokstrot«, ratna drama izraelskog redatelja Samuela Maoza, osvojila je glavnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Veneciji, kao i nagradu publike na Zagrebačkom filmskom festivalu. Minimalistički triler i redateljski prvijenac Gustava Möllera »Krivnja« u potpunosti je smješten u jednu sobu, a »Novine«, jedina serija na hrvatskom jeziku koju je otkupio Netflix, imat će premijeru druge sezone u Art-kinu u nedjelju, 23. rujna, prikazivanjem prvih dviju epizoda.


U sklopu Dana mađarske kulture prikazat će se film »Puskás Mađarska«, portret najboljeg mađarskog nogometaša koji je postigao svjetsku slavu. Zadnji tjedan rujna u Art-kinu gostovat će istaknuti redatelji Praške filmske škole – Goran Paskaljević, Rajko Grlić, Lordan Zafranović, Goran Marković i Srđan Karanović. Kraj rujna rezerviran je za Manhattan Short Film Festival.