Kustoski tim

Nagrada ‘Ranko Radović’ pulskom arhitektu Emilu Jurcanu i suradnicima

Zoran Angeleski

Foto Edna Jurcan

Foto Edna Jurcan



PULA – Kustoski tim Emil Jurcan, Ana Džokić i Marc Neelen nagrađen je za koncept i realizaciju prošlogodišnjeg 53. Salona arhitekture u Zagrebu, koji je tematizirao razdoblje arhitektonskog stvaralaštva u Hrvatskoj u dekadi poslije ekonomskog kraha 2008. godine, koji je opustošio socijalnu i ekonomsku sferu na globalnoj razini.


Ovogodišnji žiri za dodjelu ugledne nagrade »Ranko Radović« u kategoriji »Televizijske emisije, izložbe i multimedijalne prezentacije« činili su grafičar prof. mr. Branko Pavić, povjesničar umjetnosti i radijski novinar Radonja Leposavić i dipl ing, arhitekture Zoran Dmitrović.


Žiri je zasjedao pet puta i poslije prve dvije sesije u užem izboru ostala su, uz spomenuti rad, još dva rada: Oris Kuća arhitekture/Izložbena sezona 2018/2019. te Muzej grada Beograda/Izložba »Stvaranje modernog Beograda« autorica Angeline Banković i Zlate Vuksanović Macura. Nakon tri dodatna razgovora, sučeljavanja stavova i definiranja zajedničkih kriterija, većinom glasova odlučeno je da se nagrada »Ranko Radović« dodijeli kustoskom timu koji je predvodio pulski arhitekt Emil Jurcan.




U obrazloženju se navodi da »analizom arhitektonskih zbivanja u desetljeću poslije ekonomskog sloma, nagrađena izložba markira probleme arhitektonskog stvaralaštva i ukazuje na marginaliziranu ili, kako kustoski tim sugerira – samomarginaliziranu poziciju arhitekata«.


Nagrada nosi ime arhitekta Ranka Radovića, a osnovana je s ciljem poticanja, razvijanja i afirmiranja kritičko-teorijske misli u području arhitekture i arhitektonskog stvaralaštva. U kategoriji »Kritičko-teorijskih tekstova o arhitekturi, urbanizmu i gradu« nagradu su dobili dr. Miljana Zeković, d.i.a., dr. Dragana Konstantinović, d.i.a. i dr. Višnja Žugić, d.i.a. za udžbenik »Koncepti, programi i funkcije arhitektonskih projekata paviljonskih struktura«, dok je u kategoriji »Realizirano arhitektonsko djelo« većinom glasova nagrađen Ured Dva Arhitekta za Vinariju Galić u Kutjevu (Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić).