Slučaj HMT

Ministarstvo kulture: Zatražili smo očitovanje Gabrijele Krmpotić – Kos

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Pitanja ministrici Nini Obuljen Koržinek o događanjima u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji uputili smo 25. listopada, a odgovor koji smo primili 2. studenoga sadrži tri rečenice



Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, kojoj smo se obratili s molbom da prokomentira aktualna zbivanja u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji i pojasni kojim se kriterijima i referencama rukovodila pri imenovanju v. d. ravnateljice Gabrijele Krmpotić Kos, koju je sada već bivša kustosica Nataša Babić optužila za mobing i neovlašten nadzor nad njezinom elekroničkom poštom, oglasila se vrlo šturim odgovorom.


Doduše to možda i nije odgovor same ministrice, jer odgovor potpisuje Ministarstvo kulture, a ne ona osobno. Pitanja smo ministrici uputili 25. listopada, a odgovor koji smo primili 2. studenog sadrži tri rečenice.


U njemu nas Ministarstvo kulture obavještava da je »zaprimilo dopis gospođe Nataše Babić, te zatražilo očitovanje od vršiteljice dužnosti ravnateljice Hrvatskog muzeja turizma gospođe Gabrijele Krmpotić Kos vezano uz nedavna zbivanja u Muzeju.«




Osim ovoga, iz Ministarstva podsjećaju da je »do imenovanja ravnatelja Hrvatskog muzeja turizma na temelju ponovljenog natječaja, gospođa Gabrijela Krmpotić Kos, imenovana za vršiteljicu dužnosti ravnatelja dana 5. srpnja 2017. godine, ali najduže do godinu dana«. »Za vršiteljicu dužnosti ravnatelja«, dodaje se, »imenovana je sukladno prethodnom mišljenju gradonačelnika Grada Opatije, uzimajući u obzir njezinu natječajnu dokumentaciju i predloženi program rada.«


Bez odgovora


Podsjetimo, kustosica Nataša Babić nedavno je dala redovni, a potom i izvanredni otkaz u Hrvatskom muzeju turizma, s objašnjenjem da je bila izložena sustavnom omalovažavanju i podcjenjivanju v. d. ravnateljice te da je u otkaznom roku utvrdila da je Gabrijela Krmpotić Kos neovlašteno nadzirala njezinu e-mail korespondenciju. O tome je obavijestila osnivače ustanove, Grad Opatiju i Ministarstvo kulture, kojima je i prije otkaza slala pritužbe na rad v. d. ravnateljice, ali nije bilo reakcije.


Gabrijela Krmpotić Kos je u Novom listu već demantirala ove optužbe i najavila da će slučaj prijaviti policiji, zbog sumnje da je kustosica sama hakirala kompjuterski sustav da bi je lažno optužila, na što je Nataša Babić najavila da će poduzeti nužne pravne mjere kako bi v. d. ravnateljice odgovarala zbog neovlaštenog nadgledanja njezine elekroničke pošte, a zatim i zbog klevete.


Gabrijela Krmpotić Kos diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i završila poslijediplomski studij iz medijskog i kulturnog upravljanja u Salzburgu. S obzirom da su je i na prijašnjim radnim mjestima – u Koncertnoj direkciji i Kulturno-informativom centru u Zagrebu – teretili za neprofesionalan odnos prema kolegama i izuzetno nesavjestan odnos prema poslu, zbog čega su protiv nje podnesene i dvije kaznene prijave, ministricu kulture smo pitali je li znala za te informacije, ali na to nismo dobili odgovor.


I Udba je kriva


Podsjetimo još i da je Ministarstvo kulture imenovalo Gabrijelu Krmpotić Kos i u Upravno vijeće Hrvatskog audiovizualnog centra.


Kad je prije četiri godine buknula afera u KIC-u, ona je također sve optužbe odbacivala, dovodeći ih u vezu s činjenicom da je njezin otac Ivan Krmpotić, inspektor Republičkog sekretarijata unutarnjih poslova u bivšoj Jugoslaviji, kojeg je Franjo Tuđman 1990. postavio na čelo Udbe, bio svjedok na suđenju bivšim pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj.


O problemima u Hrvatskom muzeju turizma nedavno se raspravljalo i na Gradskom vijeću Opatije, a najavljeno je da bi se ova tema mogla naći i na dnevnom redu sjednice u studenom. Pojedini su vijećnici već zatražili smjenu Gabrijele Krmpotić Kos i pobunili se protiv postavljanja ravnatelja u HMT ministarskim dekretima, a i opatijski je gradonačelnik priznao da je njihovim imenovanjima kumovala politika.