Rošade

Kadrovsko preslagivanje u Rijeka 2020: Jelena Milić i Mirna Gurdon nove koordinatorice

Nela Valerjev Ogurlić



RIJEKA U Trgovačkom društvu Rijeka 2020 došlo je do manjeg kadrovskog preslagivanja. Jelena Milić, koja je do sada obavljala poslove producentice postala je koordinatorica programskog pravca Dječja kuća, dok će Mirna Gurdon, dosadašnja asistentica umjetničkog direktora Slavena Tolja, koordinirati programski pravac Doba moći.


Za ova radna mjesta nije raspisan natječaj već su koordinatorice odabrane iz redova već zaposlenih djelatnika, a posao će im biti da koordiniranju sadržaje i partnere unutar dviju programskih cjelina koje nemaju svoje voditelje.


Naime, na natječaju koji je bio raspisan sredinom godine za voditelje pet programskih pravaca ova dva radna mjesta ostala su nepopunjena, jer nije bilo odgovarajućih kandidata, rekla nam je direktorica Društva Emina Višnić.




Prema njezinim riječima, voditelji programskih pravaca u cijelosti brinu za sadržaj, produkciju i menadžment programske cjeline za koju su odgovorni, dok je uloga koordinatora više operativne naravi, a svoj će posao obavljati uz potporu umjetničkog direktora Slavena Tolja te direktorice Sektora za kulturu Mare Anjoli Vujić.


Višnić u ovom trenutku nema odgovor na pitanje hoće li natječaj za voditelje programskih cjelina Doba moći i Dječja kuća biti ponovljen, jer priprema reorganizaciju postojećeg ustroja Društva, o čemu će moći više reći u siječnju ili veljači.


S obzirom na to da je i dosad primarno radila na programskom pravcu Doba moći, Mirna Gurdon kaže kako je ponudu Uprave Društva da počne raditi kao koordinatorica ove programske cjeline shvatila kao logičan nastavak svog dosadašnjeg rada, a do sada je na tom programskom pravcu napravljeno sve što je planirano.


– Iza nas je niz uspješno provedenih projektnih aktivnosti. Istraživački timovi su uspostavljeni, potencijalna spomen mjesta identificirana, a ostvarena je i suradnja s obrazovnim institucijama, umjetničkim kolektivima, umjetnicima i drugim akterima s kojima ćemo sustavno i posvećeno raditi kako bismo razvili i producirali kvalitetan program koji će korelirati s ciljevima programskog pravca.


Trenutno smo u fazi izrade strategija, metoda i modela rada te oblika suradnje s partnerima odnosno institucijama, organizacijama i pojedincima uključenima u programski pravac, kao i izrade detaljnog plana aktivnosti za narednu godinu. HNK Ivana pl. Zajca, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Odsjek za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci – tek su neki od partnera s kojima je uspostavljena suradnja i čiji će umjetnički, istraživački, izdavački i edukativno-obrazovni projekti i programi sačinjavati okosnicu programa Doba moći, kaže koordinatorica.


Jelena Milić ističe kako se čitav projekt Rijeka 2020 – EPK, nalazi u fazi mapiranja i pozicioniranja, što znači da se radi na umrežavanju, formalizaciji postignutih dogovora i programskih partnerstava, potpisivanju krovnih sporazuma, ugovora, utvrđivanju modela financiranja te razvoju planova rada za naredna razdoblja.


– Također, trenutno se intenzivno priprema nekoliko projekata za narednu godinu, od kojih valja istaknuti drugo izdanje festivala Tobogan te digitalno i tiskano izdanje publikacije Brickzine koja obuhvaća teme kulture i umjetnosti za djecu i mlade. Radi se o velikim i važnim projektima koji se prvi put događaju u Rijeci, a ono što želimo je stvoriti pozitivno i poticajno ozračje u društvu, kreirati kvalitetan sadržaj koji će odgovoriti na potrebe djece, mladih i njihovih roditelja.


Kruna programskog pravca Dječja kuća bit će fizički prostor Dječje kuće u kompleksu Benčić kojim će upravljati ključne gradske kulturne institucije (Gradska knjižnica, Gradsko kazalište lutaka, Art-kino, MMSU, Vijeće Mladih Benčić), a dok ne dobije svoj konačni oblik 2019. kulturni, umjetnički i edukativni programi koji aktivno uključuju djecu i mlade te njihove roditelje i staratelje odvijat će se na raznim lokacijama u Rijeci: različitim gradskim naseljima i javnim prostorima, kulturnim centrima, školama, kazalištima, knjižnicama.