Audiovizualni doživljaj

Jazz vs Jazz: Otvorena zajednička izložba Željka Čurčića i Davora Hrvoja u Voloskom

Kim Cuculić

Foto: LUIGI OPATIJA

Foto: LUIGI OPATIJA

Autori su govorili o emocionalnoj snazi jazz glazbe koja ih je motivirala na stvaralaštvo. Izložbu je predstavila Melita Sorola Staničić, istaknuvši: »Oblik i praznina, zvuk i tišina.....jedno.«



VOLOSKO – U Galeriji-Atelijeru Žana-Boyd u Voloskom otvorena je zajednička izložba slika i umjetničkih fotografija Željka Čurčića i Davora Hrvoja »Jazz vs Jazz«. Izložbu je u ime organizatora otvorila predsjednica Udruge »Ex Tempore Volosko« Snježana Boyd-Žana, uz koju su govor održali predsjednik Mjesnog odbora Volosko Odisej Kurelić i sami autori koji su govorili o emocionalnoj snazi jazz glazbe koja ih je motivirala na stvaralaštvo. Izložbu je predstavila akademska slikarica Melita Sorola Staničić, koja je istaknula:


– Davor Hrvoj fotografira portrete glazbenika tijekom izvođenja koncerta; on u svom dugogodišnjem iskustvu slušaoca svoju pažnju s glazbe prenosi na objektiv te na neki način sjedinjuje slušni i vizualni doživljaj. Na njegovim fotografijama osjećamo trenutak naboja emocija na licu glazbenika tijekom izvođenja koncerta i na taj način nam on posredno prenosi glazbeni trenutak, koji sada doživljavamo u tišini. Kao što se svaka kompozicija sastoji od tišine i zvuka, tako se i proces nastanka ovih fotografija sastoji od trenutaka zvuka i trenutaka tišine. Željko Čurčić svoje crteže radi u intimnijoj atmosferi, posvećujući se slušanju glazbe s CD-a ili vinila gdje naviru vizualna sjećanja s koncerata. Kroz poteze, geste, linije koje direktno stvara energija ruke u času slušanja, u odnosu s netaknutim bjelinama papira nastaje ritam, puno i prazno, zvuk i tišina. Ritam koji je zajednički glazbi i crtežu, improvizacija, igra poznatim elementima, iznenađenje, prihvaćanje i prepuštanje. Kompozicije ritmičkih cjelina u nama pobuđuju doživljaj glazbe i evociraju trenutke provedene na koncertima – osvrnula se Melita Sorola Staničić, završavajući svoje izlaganje riječima: »Oblik i praznina, zvuk i tišina…..jedno.«


Izborom ovih riječi, Melita Sorola Staničić prodrla je u srž stvaralaštva dvojice autora.Izvođači na slikama i fotografijama, zaustavljeni u pokretu, oživjeli su uz zvukove klavira i kontrabasa Zvjezdana i Vedrana Ružića. Svojom su glazbom ispunili prostor galerije, nježni zvuci melodija širili su se vološćanskom ulicom, a posjetitelji su ih nagradili ogromnim aplauzom. Uz uzvanike, umjetnike, prijatelje i mještane otvorenju su prisustvovali i turisti – prolaznici.

Od posjetitelja koji nisu veliki ljubitelji jazz glazbe – jer, kako su naglasili, istu ne razumiju – saznali smo da ih je ovaj audiovizualni događaj potaknuo na drugačije doživljavanje te vrste muzike.


Ovakvi dojmovi poticaj su za organiziranje daljnjih sličnih događanja, a autorima i organizatorima dokaz da je ova izložba doživjela uspjeh, približivši publici doživljaj koji oplemenjuje dušu. Izložba je otvorena do 7. srpnja, a radno vrijeme je:ponedjeljak – srijeda: 18.30 – 21.30 sati, četvrtak – subota: 10 – 14 sati.