Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
1. travnja 2020.
"Popunio" praznine

"Izgubljeno" Beethovenovo djelo Cooper rekonstruirao iz dijelova

Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2011. u 17:35 2011-09-28T17:35:50+02:00

LONDON »Izgubljena« dionica jedne kompozicije njemačkog skladatelja i pijanista Ludwiga van Beethovena (1770.-1827.) sastavljena je na temelju sačuvanih skica te će uskoro prvi puta biti izvedena, više od 200 godina nakon što je skladana, prenosi britanski BBC.

Riječ je o sporoj dionici koju je Beethoven, jedan od najvećih skladatelja u povijesti glazbe, napisao 1799. za svoj Gudački kvartet op. 18 br. 2, pa potom odbacio i godinu kasnije napisao novu verziju. Original nije preživio, a djelo je rekonstruirao profesor Barry Cooper sa Sveučilišta u Manchesteru. Služeći se sačuvanim skicama, Cooper – jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za Beethovena, sam je popunio praznine.

Prema njegovim riječima, iako su sačuvane sve preliminarne skice iz bilježnica slavnog kompozitora za sva 74 takta dionice, polovica ih je bila napisana za samo jedan instrument, zbog čega je sam morao nadopuniti dijelove koji nedostaju za ostale instrumente. »Beethovenovu glazbu dobro poznajem i, iako nova dionica zasigurno nije posve identična originalu, svakako će mu biti jako slična«, kazao je on za BBC.

Originalna dionica je 1799. isporučena Beethovenovu meceni princu Franji Josipu Maksimilijanu von Lobkowitzu, da bi kasnije bila zamijenjena revidiranom verzijom. Cjelovita kompozicija nije sačuvana.Cooper je već jednom uzburkao svijet klasične glazbe izazvavši brojne kontroverze kada je prije 13 godina skladao Beethovenovu 10. simfoniju na temelju nedovršenih skladateljevih skica. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.