Proslavljeni pijanist u Zagrebu

Ivo Pogorelić u Lisinskom s djelima L. van Beethovena

Hina

Ovim se koncertom, nakon intenzivnoga bavljenja Chopinom i Lisztom, veliki umjetnik vraća modernom pijanizmu u djelima Ludwiga van Beethovena



Ovim se koncertom, nakon intenzivnoga bavljenja Chopinom i Lisztom, veliki umjetnik vraća modernom pijanizmu u djelima spomenutog velikana svjetske klasične glazbe.


Koncert je počeo izvedbom Sonate za klavir u c-molu, br. 8, op. 13, Patetična. Ova sonata, popularna po melodiji drugoga stavka Adagaio cantabile, izazvala je podosta kontroverzi – suvremenici su je smatrali ‘ekscentričnim proizvodom’ pa postoje naznake da ju je veliki skladatelj prerađivao i prepravljao kako bi je prilagodio bečkim standardima i ukusu publike.


Potom je uslijedio Rondo a capriccio za klavir u G-duru, op. 129, djelo izdano nakon skladateljeve smrti za koje je upitno je li ga Beethoven izvodio. Otkriveno je tek na aukciji njegovih osobnih stvari, i to kao nepotpuna rukopisna partitura, s naslovom Rondo alla ingharese quasi un capriccio.




Dvostavačna Sonata za klavir u F-duru, br. 22, op. 54. danas se rijetko izvodi, a nastala je u ljeto 1804. kao svojevrstan odmak i olakašnje od stvaranja opere Leonora, prve verzije kasnijeg Fidelija, i u vrijeme Pete simfonije, navodi se u promotivnom materijalu koncerta.


U drugom dijelu koncerta slavni maestro izveo je antologijsku Sonatu za klavir u f-molu, br. 23, op. 57, poznatiju pod nazivom Appassionata. Nastala je u ljeto 1804. pod naslovom Sonata u f-molu, op.57, kojoj je bečki izdavač Cranz dodao naslov Appassionatta kao bi istaknuo strastvenost, energiju i dramatiku čemu se skladatelj nije protivio. Sonatu, op. 57 posvetio je grofu von Brunsviku.


Zadnja u nizu sonata velikog pijanista bila je Sonata u Fis-duru, op.78, koja se navodi s oznakom A Therese, nastala nakon Appassionate, djelo s kojim je bio iznimno zadovoljan, koje sadrži malo od silovitosti prethodnoga djela, odražavajući prije svega vedrinu navodi se u programskoj knjižici koncerta.


Publika je na kraju dugotrajnim pljeskom ispratila Pogorelića.