Odlična ideja

History Film Festival i Bauhaus: Pola kulturne Rijeke okupilo se u HKD-u na Sušaku i Kortilu

Davor Mandić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Na festival je prijavljeno 140 filmova iz 38 zemalja, a posebno obilježje ovogodišnjeg izdanja su žene, kao autorice i kao junakinje filmova. Otvorena je i izložba "bauhaus imaginista"



RIJEKA – Ljeto u Rijeci gotovo je kad se na otvaranju nekog događaja nađe više od 20 ljudi. Ljeto u Rijeci tako je i službeno okončalo večeras na dvojezičnom, hrvatskom i engleskom, otvaranju 3. History Film Festivala, koje je okupilo, ili se tako barem činilo, pola (kulturne) Rijeke.


Direktor i selektor Festivala Bernardin Modrić odmah je istaknuo da mu je drago da je dvorana puna, odnosno da festival svakom godinom sve više raste.


Povijesni dokumentarci


– Ove godine na festival je prijavljeno 140 filmova iz 38 zemalja, od kojih ćemo u konkurenciji prikazati 30 filmova. U odabiru programa vodio sam se s dva principa: umjetnička vrijednost i fascinantnost tema.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj





Posebno obilježje ovogodišnjeg izdanja su žene, kao autorice i kao junakinje filmova. Ovom prigodom htio bih posebno pozdraviti naše kolege filmaše koji su u ogromnom broju stigli u Rijeku, što našoj maloj ekipi daje veliki podstrek – rekao je Modrić, dodavši da se organizatori svake godine trude gostima pokazati i ljepote kraja u koji su došli.


Jedini festival na svijetu koji njeguje povijesne dokumentarce otvorila je pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Sonja Šišić, rekavši da joj je izuzetno zadovoljstvo biti na otvorenju ovog festivala te je uputila čestitku Istrafilmu kao organizatoru festivala te direktoru Bernardinu Modriću na ovakvoj manifestaciji, koja će u svom trećem izdanju imati čak 14 premijera te će se održati na sedam lokacija, od kojih su neke i izvan granica Rijeke.



Bauhaus imaginista


Ranije te večeri otvorena je u sklopu 3. HFF-a u Galeriji Kortil izložba “bauhaus imaginista: collected research”, posvećena 100. godišnjici slavne umjetničke škole. Izložba, koja je organizirana u suradnji s Goethe Institutom Hrvatska, putujuća je, pa je dosad već bila postavljena diljem svijeta.


Izložbu je otvorio ravnatelj Goethe instituta Hrvatska Matthias Müller-Wieferig, istaknuvši da je odlična ideja bila povezati izložbu s filmovima, Rijekom, njenom arhitektonskom poviješću i zanimljivom sadašnjošću.


Napomenuo je i da je izložba podijeljena u četiri okosnice te da ne govori samo o povijesti Bauhausa, već i o utjecaju koji je ta škola imala diljem svijeta. Voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović napomenula je da je izložba otvorena do 30. rujna, a u ime HFF-a obratila se Tiha Modrić, izrazivši zadovoljstvo odličnom suradnjom s partnerima oko ove izložbe, ali i činjenicom da je na njeno otvaranje, odnosno na 3. HFF, došlo tako puno ljudi.