U znaku obljetnica

Evo što će se sve događati u petak na riječkoj Noći muzeja

Davor Mandić

Na glavnu temu se Rijeka u suštini ne može referirati, pa su participanti odredili kako će tome pristupiti. Prirodoslovni muzej progovorit će o obljetnici toga u Rijeci najstarijeg muzeja



RIJEKA – Muzeji i galerije Rijeke i okolice, ali i ne samo oni/one, i ove će godine sudjelovati u Noći muzeja, koja će po petnaesti put diljem Hrvatske besplatno otvoriti vrata raznih muzejskih i inih institucija i prostora. Dogodit će se to u petak, 31. siječnja, službeno u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, no uskoro i u više od 210 muzeja, galerija i ustanova u kulturi u više od 100 hrvatskih gradova, općina i mjesta.


Da, Noć muzeja događa se u Rijeci samo noć prije planiranog svečanog službenog otvaranja Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020, no ta činjenica nije službeno komentirana na jučerašnjoj tradicionalnoj konferenciji za novinare u Muzeju grada Rijeke, kojom su prigodom riječki participanti najavili svoje ovogodišnje projekte.


Konferenciju u MGR-u, u kojem su radovi na sanaciji i dalje u tijeku, vodila je njegova viša kustosica Sabrina Žigo, istaknuvši da je glavna tema ovogodišnje Noći muzeja obilježavanje velikih obljetnica hrvatskih muzeja, na što se Rijeka u suštini ne može referirati, pa su participanti odredili kako će tome pristupiti.


Izložba »S kolekcijom«




U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja program će se događati na trima lokacijama, istaknula je ravnateljica Nikolina Radić Štivić. U Guvernerovoj palači brojni su programi vezani za tri recentne izlože otvorene kao pretprogram EPK-a: »D’Annunzijeva mučenica«, »Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona« te »(Ne)vidljive granice«.


Bit će tu radionica, svirke, predavanja i vodstva po izložbama od 19 do 20 sati te od 21 do 22 sata, kao i vodstva stalnim postavom Igora Žica od 20 do 21 sat te od 22 do 23 sata. U Memorijalnom centru Lipa pamti bit će predstavljanje knjige Vane Gović »Kako Lipa pamti«, predavanje te projekcija filma »Dnevnik Diane Budisavljević«. Program će imati i Muzejska zbirka Kastavštine.


Muzej moderne i suvremene umjetnosti, kako je to rekao njegov voditelj Odnosa s javnošću Ivo Matulić, ima tu sreću da baš u Noći muzeja otvara izložbu »S kolekcijom« Davida Maljkovića, prvu službenu EPK-izložbu. Program otvaranja izložbe bit će bogat, rekao je Matulić: nakon otvaranja u 20 sati uslijedit će prvi glazbeni program u 21sat – nastup MRFTB trija – potom DJ-program u 22 sata. U sklopu izložbe spomenuo je i privremenu intervenciju u prostoru umjetnice Dore Budor.


Što se same izložbe tiče, Matulić je istaknuo da je ona otvorenog tipa te da će se njen konačni oblik znati tek po zatvaranju.


– Umjetnik se bavi zbirkom Muzeja, ali neću otkrivati detalje. Dođite! – rekao je Matulić.


Riječki torpedo


Velid Đekić je u ime Muzeja grada Rijeke rekao da on neće ove godine biti otvoren u svojoj još uvijek matičnoj zgradi, zbog obnove zgrade, ali Muzej i tako postaje difuzan, na više lokacija, pa, kako reče Đekić, uvijek imaju asa u rukavu. Ove godine to će biti omogućen posjet izložbi »Riječki torpedo« na Žabici, gdje će se u Noći muzeja moći vidjeti novi restaurirani predmeti, kao i originalni nacrti primjerka torpeda isporučenog iz Rijeke Norveškoj 1875. godine. Eksponati će se moći pogledati uz stručno vosdstvo u 19 i 21 sat.


Prirodoslovni muzej u Noći muzeja tradicionalno priprema program koji vodi ozbiljnog mara za djecu, ali i odrasle. Ravnateljica Željka Modrić Surina rekla je da će se Muzej osvrnuti i na temu Noći muzeja te progovoriti o obljetnici osnutka toga, u Rijeci najstarijega muzeja koji pod istim imenom i u istoj zgradi djeluje već 75 godina.


Astronomski centar Rijeka priprema program od 18 do 24 sata, a i oni će proslaviti više obljetnica: deset godina riječkog planetarija, 20 godina čovjekova neprestanog boravka u svemiru, 30 godina teleskopa Hubble…


Publika u fokusu


Voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović predstavila je izložbu »Publika u fokusu«, kao rezultat fotografskog natječaja s 42 izabrana rada profesionalaca i amatera, a fotografiji usmjeren program predstavio je i voditelj Fotokluba Rijeka i Galerije Principij Borislav Božić, najavivši i demonstaraciju rada analogne fotografije te prezentaciju zbirke. Zavičajni muzej Drenove osmi put sudjeluje na manifestaciji, kako je to rekla Davorka Medved, napomenuvši da je Muzej pravi kulturni centar koji kulturu dovodi u predgrađe.


Medved je pozvala da posjetitelji u Noći muzeja popričaju s ČAI-jem, čakavskom umjetnom inteligencijom, koja postaje sve pametnija. Programe su najavili i Creski muzej – predavanje i otvaranje izložbe »Cres nekad i sad« – kao i SRD Luben, gdje će biti izloženi razni eksponati te će se govoriti o tradicionalnim barkama na Jadranu.


Zašto se Noć muzeja i Rijeka 2020 nisu povezali


Na marginama konferencije za novinare moglo se čuti nezadovoljstvo činjenicom da se Noć muzeja i Rijeka 2020 nisu uskladili, ili nekako povezali, jer činjenice kažu da dvije tako velike manifestacije dan za danom jedna drugoj rade nepotrebnu konkurenciju.


Teško je očekivati da će baš svi koji bi inače išli na jedno ili drugo odabrati i jedno i drugo, što znači da je neki oblik povezivanja možda trebalo osmisliti. Ponavljamo, službeno ništa takvoga nije komentirano.