Više od 50 naslova

“Europa na rubu” tema Subversive Festivala koji počinje 5. svibnja

Danijela Bauk



ZAGREB »Europa na rubu« tema je ovogodišnjeg, 12. po redu Subversive Festivala koji će se održati od 5. do 18. svibnja na nekoliko zagrebačkih lokacija uz natjecateljski i popratni filmski program i s više od stotinu gostiju – svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista. Subversive Film Festival održat će se od 5. do 12. svibnja i donosi više od 50 filmskih naslova u dokumentarnoj, igranoj i kratkometražnoj konkurenciji. Filmovi su to koji ne ovise isključivo o jednom teritoriju, jednom režimu i zakonima tržišta. Osim natjecateljskog, i ove godine bogat je popratni filmski program.


– Prisjećamo se dvoje nezamjenjivih filmskih ikonoklasta koji su nas nedavno napustili – kralja njujorškog undergrounda Jonasa Mekasa i francuske kinematografske veteranke Agnes Varda. Mekasu je posvećen ovogodišnji Hommage dok Retrospektiva donosi presjek Vardine 60-godišnje karijere, kažu organizatori.


Iz ovogodišnjih programa Subversive foruma, AlterEkonomskog foruma, Balkanskog foruma te interdisciplinarnih radionica pod nazivom Vizualne konstrukcije političkog kreiranih partnerskom sinergijom Multimedijalnog instituta (MaMa), Instituta za političku ekologiju (IPE), Centra za ženske studije, FundActiona i Guerrille valja izdvojiti gostovanje trenutačno najmarkantnijih francuskih filozofa i pisaca: Didiera Eribona (Povratak u Reims), Geoffroya de Lagasneria (Misliti u lošem svijetu) i Edouarda Louisa.




– Posebno nam je zadovoljstvo najaviti i dolazak feminističkih autorica, Tithi Bhattacharya (Feministički manifest za 99%), Sare Farris ( In the Name of Women’s Rights. The Rise of Femonationalism) te američke filozofkinje Jodi Dean, poručuju organizatori. Na 12. Subversive Festivalu održat će se i niz promocija knjiga domaćih i stranih autora.