Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Ljetni program

44. Osorske glazbene večeri: Evo što vas ove godine očekuje na kultnoj manifestaciji

Foto: B. PURIĆ
Foto: B. PURIĆ
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2019. u 14:14 2019-07-11T14:14:38+02:00

Ovogodišnje večeri posvećene su Danielu Marušiću, u povodu desete godišnjice smrti utemeljitelja i dugogodišnjeg organizatora festivala

MALI LOŠINJ - Konferencijom za novinare u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju najavljene su 44. Osorske glazbene večeri, koje će u »malom vječnom gradu« na spoju otoka Cresa i Lošinja početi u utorak, 16. srpnja, nastupom Muškog zbora Hrvatske radiotelevizije s dirigentom Vetonom Marevcijem, vokalnim solistima Domagojem Dorotićem, Ljubomirom Puškarićem i Leonom Košavićem te Mariom Penzarom na orguljama - izvest će »Missu Dalmaticu« Franza von Suppéa.

Umjetnički ravnatelj festivala Branko Mihanović, predsjednik Osorskih večeri Josip Nalis, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj Martina Lipovac i lošinjska gradonačelnica Ana Kučić najavili su program i popratne događaje ovogodišnjih večeri, posvećenih Danielu Marušiću, u povodu desete godišnjice smrti utemeljitelja i dugogodišnjeg organizatora festivala.

Petnaest koncerata

Najavljen je dolazak pokroviteljice, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na prvu festivalsku večer. Festival će se sastojati od petnaest koncerata od 16. srpnja do 18. kolovoza, s tim da će osim onog 4. kolovoza, kada će na osorskom trgu nastupiti ansambl »Janoska«, svi biti izvedeni u osorskoj katedrali. Zanimljivo je da će u jednoj od večeri sudjelovati i lošinjska klapa »Čikat« - 23. srpnja bit će jedan od izvođača komorne opere »U traganju za plavom pticom« Olje Jelaska, naručene od vodstva festivala.

Uoči prve koncertne večeri bit će predstavljena knjiga Branke Hlevnjak »Sva ljeta galerije Juraj Dalmatinac u Osoru«, a popratni program bit će u ljetnom kinu u Malom Lošinju 24. i 30. srpnja te 7. kolovoza, kad će biti prikazane projekcije televizijskih adaptacija opera u režiji Daniela Marušića: 24. srpnja: Jakov Gotovac: »Ero s onoga svijeta« (1982.); 30. srpnja: Ivan Brkanović: »Ekvinocij« (1983.) i 7. kolovoza: Blagoje Bersa: »Oganj« (1987.).

Na programu su i koncert na gitari Krešimira Bedeka, Cantus Ansambl, Renata Penezić na flauti i Zrinka Ivančić Cikojević na glasoviru, Andrey Gugnin na glasoviru, Kvintet Acelga, Katarina Kutnar na violini i Katarina Krpan na glasoviru, Ansambl Janoska, Voces8, Zagrebački kvartet, Goran Filipec na glasoviru, Vlatka Peljhan na violini, Alja Mandič na violončelu i Mia Elezović na glasoviru, Rahel Senn na glasoviru i The Illyria Consort. Najavnu konferenciju za novinare kraćim je nastupom obogatio mladi gitarist Zlatko Grgić.

Hrvatska glazbena baština

Osorske glazbene večeri su glazbeno-scenski festival koji se u ljetnim mjesecima, u srpnju i kolovozu, održava u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osoru, a ponekad i na drugim lokacijama, poput glavnog osorskog trga ili ruševina benediktinske opatije Sv. Petra. Festival je pokrenut 1976. godine i otada poseban naglasak stavlja na hrvatsku glazbenu baštinu i narudžbu novih djela koja se praizvode u Osoru.

Utemeljitelj i doživotni umjetnički ravnatelj festivala bio je Daniel Marušić (1976. – 2009.). Nakon Marušićeve smrti festival su vodili Berislav Šipuš (2009. – 2011.), Ivana Kocelj (2012. – 2015.) te sada Branko Mihanović. Zbog iznimnog doprinosa nacionalnom stvaralaštvu, festivalu je 2011. godine dodijeljen status nacionalnog.

Tijekom posljednjih desetljeća na festivalu je praizvedeno gotovo 300 djela hrvatskih skladatelja, među kojima se ističu Boris Papandopulo, Stjepan Šulek, Ivan Brkanović, Miroslav Miletić, Stanko Horvat i ostali. Brojni koncerti su snimljeni, a neki i izdani: Osorska trilogija (Cantus Records, Hrvatska radiotelevizija, Osorske glazbene večeri, 2013.) nagrađena je Porinom u kategoriji najboljeg albuma klasične glazbe, te serija od sedam ploča s djelima hrvatskih skladatelj (Jugoton, 1976. – 1984.).

Tekstove za festival su pisali ugledni muzikolozi: Nikša Gligo, Eva Sedak, Zdenka Weber, Ennio Stipčević, Zlatko Stahuljak, Erika Krpan i drugi. Na poticaj festivala postavljen je osorski perivoj skulptura s djelima Ivana Meštrovića, Frana Kršinića, Vanje Radauša, Marije Ujević-Galetović, Tome Rosandića... U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, glavnom koncertnom prostoru, postavljen je Križni put, zbirka djela istaknutih hrvatskih slikara: Vasilija Jordana, Zlatka Kauzlarića Atača, Đure Sedera, Omera Mujadžića, te kipara Belizara Bahorića, Ljerke Njerš i ostalih.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.