Jubilarnih 40 godina

Lisinski uz Pogorelića počeo s obilježavanjem Dana dvorane

Hina

Program je prigodno otvorila skladba kompozitora po kojemu je dvorana i dobila ime, kratka simfonijska forma "Večer" Vatroslava Lisinskog, orkestralna idila skladana 1850.



Publiku je uoči koncerta pozdravio ravnatelj KD Lisinskog Dražen Siriščević koji se osvrnuo na značaj idejnih tvoraca i kasnijih realizatora ideje o gradnji dvorane začete prije više od pola stoljeća, kao i na brojne umjetnike koji su proteklih 40 godina stvarali njezinu povijest. Program obilježavanja Dana dvorane ove je godine posvećen naraštajima onih koji su u nju utkali svoje živote, kazao je Siriščević, te poručio: “Svi za Lisinski, Lisinski za sve!”.


Program je prigodno otvorila skladba kompozitora po kojemu je dvorana i dobila ime, kratka simfonijska forma “Večer” Vatroslava Lisinskog, orkestralna idila skladana 1850.


Pogorelić je u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Ivana Repušića odsvirao Koncert za klavir i orkestar u f-molu Frederica Chopina. Publika ga je ispratila s oduševljenjem i dugotrajnim aplauzom, zbog čega se nekoliko puta vraćao na naklon.




Na programu je bila i Peta simfonija u e-molu Petra Iljiča Čajkovskog, koja je i zatvorila koncert.


Pokrovitelj Dana dvorane ove je godine hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je zajedno sa suprugom Tatjanom nazočio koncertu.


Obilježavanje jubilarnog 40. rođendana dvorane Lisinski nastavlja se u nedjelju 29. prosinca, na sam Dan dvorane, dvjema izvedbama kantate “Carmina burana” Carla Orffa za dva klavira, udaraljke, soliste i zbor. Nastupit će jedna od najistaknutijih hrvatskih pijanistica Pavica Gvozdić, koja je svirala i na otvorenju Dvorane davne 1973. Za klavijaturom će biti i njen vršnjak, proslavljeni klavirski virtuoz Vladimir Krpan, koji je također bio svjedok i sudionik aktivnih godina u Lisinskom.


Na Dan dvorane zasjedat će i Počasni odbor koji će proglasiti nove počasne članove Lisinskog, dirigente Pavla Dešpalja, Nikšu Barezu i Vladimira Kranjčevića.


U sklopu proslave isti će dan biti upriličeno i svečano uručenje Nagrade Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži za najistaknutije glazbeno ostvarenje u 2013. Ovogodišnja je dobitnica riječka mezzosopranistica Diana Haller, koja će tom prigodom u Maloj dvorani Lisinski izvesti koncert.


Slavljenički program zaokružit će u ponedjeljak 30. prosinca tradicionalni Filharmonijski bal Zagrebačke filharmonije.


Dvorana Lisinski svečano je otvorena 29. prosinca 1973., nakon dugotrajne gradnje započete još 1961., dok je sama ideja o dvorani rođena 1957. Tom prigodom u sklopu programa “Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici” besplatno su nastupili svi izvođači, predstavivši raznovrsne programe ozbiljne i zabavne glazbe, na čelu s tada najistaknutijim ansamblima i solistima.


Od tada do danas produkcija i organizacija vrhunskih glazbenih, ali i brojnih multimedijalnih priredbi osigurali su Lisinskome vodeće mjesto na području glazbeno-koncertne djelatnosti u Hrvatskoj i regiji. Dvorana raspolaže s oko 1850 mjesta u Velikoj dvorani te tristotinjak u Maloj, a godišnje ju posjeti više od 760 tisuća posjetitelja.