Louvre

La Gioconda se vratila kući

Hina

Foto: Free-Photos from Pixabay

Foto: Free-Photos from Pixabay



Mona Lisa, jedna od najpoznatijih umjetničkih slika na svijetu, rad talijanskoga renesansnog majstora Leonarda da Vincija u ponedjeljak ‘se vratila’ na svoje uobičajeno mjesto u muzeju Louvre u renoviranu dvoranu kako bi se posjetiteljima omogućio bolji protok prostorijiom, rekli su iz uprave muzeja.


Nakon dvomjesečnih renovatorskih radova slavna La Gioconda, koju svake godine dolaze vidjeti milijuni turista iz cijelog svijeta, ponovno stoji nasuprot najvećoj slici muzeja, Veroneseovoj ‘Svadbi u Kani’.


Dva mjeseca slika je provela u dvorani poznatoj kao Galerija Medici. Dragocjeno platno Louvrea rijetko se premješta, zadnji se put Mona Lisa pomaknula iz istih razloga, 2005. godine.




Galerija Medici, još nazvana i Rubens, smještena je u drugome krilu golemog muzeja i jedina je bila dovoljno prostrana da primi »staru damu od 500 godina« koju svaki dan promatra između 15 000 20 000 posjetitelja.


Slika slavnoga toskanskoga majstora već u ponedjeljak će se moći ponovno razgledati iza još transparentnijega pancirnog stakla.


Uprava Louvrea pojasnila je da je cilj plana obnove dvorane bio, prije svega bolja vidljivost Da Vincijeva remek-djela, izmijenjeni krug cirkuliranja dvoranom, bolja rasvjeta te zidovi oličeni u specifičnu plavu boju što omogućuje da se bolje istaknu sva umjetnička djela izložena u prostoriji.


Dvorana Država u kojoj je smještena Mona Lisa, nije se obnavljala punih 15 godina, a za to je vrijeme njome prošlo preko stotinu milijuna posjetitelja.


Kada se krajem listopada otvori velika izložba o Leonardu da Vinciju, Mona Lisa se neće premještati i posjetitelji će je moći vidjeti na uobičajenom mjestu u dvorani Država.