Neće doma, odi vani

Zoran Žmirić: Ne dvojim da će Ukrajinci snimiti film po “Blockbusteru”

Davor Mandić

Foto Carmela Perica Žmirić

Foto Carmela Perica Žmirić

Žmirićevu hit-romanu desila se Ukrajina, gdje je postao nakladnički hit, a za nj se onda, logično i posljedično, zainteresirala i filmska industrija. Kontaktirali smo autora oko najnovijih informacija



Nakon što je u Hrvatskoj triput prijavljivan za sredstva Hrvatskog audiovizualnog centra, pri čemu je ime redatelja Srđana Dragojevića trebalo bilo kojoj komisiji značiti da svoju odbijenicu ne smije ni sanjati, film po romanu “Blockbuster” Zorana Žmirića u Hrvatskoj nikada nije dobio sredstva. Te gromade filmskog svijeta koje nisu pripustile redatelja najboljeg (anti)ratnog filma na ovim prostorima otkad ovi prostori postoje i na njima se snimaju filmovi (naravno, “Lepa sela lepo gore”) odlučile su da “Blockbuster” u Hrvatskoj neće biti snimljen.


Ni na najnovijem HAVC-ovu popisu za bilo kakvo sufinanciranje ovoga filma nema, no drugačije nije ni moglo biti, s obzirom na to da bi se malo tko nakon toliko odbijenica odlučivao i dalje mazohistički nečemu nadati od HAVC-a. No ako se vratimo ovome hit-romanu Zorana Žmirića, njemu se desila Ukrajina, gdje je postao nakladnički hit, a za nj se onda, logično i posljedično, zainteresirala i filmska industrija. Tako to, inače, biva u normalnom svijetu, pogotovo zato što taj roman iznimnog antiratnog ethosa jednostavno zove na ekranizaciju.


Mladi (al)i ozbiljni


O “sporogorećem” uspjehu toga romana svojedobno smo puno pisali, no u novoj fazi zanimalo nas je tko su ljudi koji sada figuriraju kao oni koji bi “Blockbuster” ipak trebali privesti na velike ekrane. Obratili smo se stoga autoru pitanjem u kojoj je fazi taj projekt i koliko je doista izgledno da se film snimi. Naime prema dosad poznatim informacijama radi se na scenariju i skupljaju se sredstva, no pitanje je jesu li ona već negdje odobrena ili je sve u preliminarnoj fazi.




Žmirić pojašnjava da su producent Igor Savychenko i redatelj Volodymyr Tykhyy posljednjih šest mjeseci zaokupljeni predstavljanjem svog recentnog filma na europskim festivalima, a da bi projekt “Blockbuster” po planu trebao krenuti do ljeta.


– Ako računam na minuli rad producentskog tima, film će se sigurno snimiti. Riječ je o mladoj, ali ozbiljnoj ekipi koja je visoko motivirana i zna što hoće. Imaju iza sebe nekoliko filmskih uspješnica, sve mahom rađene u koprodukciji. Primjerice njihov je prošlogodišnji poljski kandidat za Oscara za strani film, koji je također rađen u koprodukciji sa SAD-om i Kanadom. Tim je prepoznat kao sposoban i uspješan, ne dvojim da će uspjeti u naumu da realiziraju “Blockbuster” – kaže Žmirić.


Prilagodba romana


Zanimalo nas je i koliko će film biti “vjeran” romanu, odnosno tko će biti strane u sukobu, s obzirom na to da su u romanu sukobljene strane nedefinirane. Žmirić kaže da će se u načelnom dogovoru scenarij čvrsto držati knjige, s izuzetkom nekoliko detalja koji bi se trebali zajednički posložiti.


– Riječ je o prilagodbi dijelova teksta mlađoj publici; nije isključeno da motive filmova koji se provlače kroz knjigu zamijenimo videoigrama ratne tematike. Ključni elementi romana, naravno ostaju bez intervencija. U romanu strane u sukobu nisu jasno locirane, što priči daje dodatnu širinu, ali još je rano reći što će producenti sugerirati, možda se budu držali moje ideje, iako se ne bih čudio da stvari postave konkretnije i da sukob smjeste na Krim. O tome ćemo razgovarati uskoro; ponuđeno mi je mjesto savjetnika na razvoju scenarija, što znači da će se za svako odstupanje od knjige tražiti i moj glas – kaže Žmirić.


Upitali smo autora i o aktualnim projektima, nevezanima za filmski “Blockbuster”, pa iako trenutno ne piše ništa, kaže, ima roman u skicama. Uz to, HRT je otkupio i prava na radiodramu po njegovu uspješnom romanu “Pacijent iz sobe 19”, a u Ukrajini, koja željno očekuje svaki njegov novi naslov, uskoro će biti objavljena pjesnička zbirka “Zapisano metkom”.