Promocija knjige

“Zidoder” Diane Rosandić Živković opisuje pukotine među ljudima

Sandy Uran

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – Premda se ponekad čini da promocije knjiga i ne privlače publiku, to ovoga puta nije bio slučaj. Naime, promociju knjige »Zidoder« književnice Diane Rosandić Živković pohodio je poveći broj ljubitelja pisane riječi. Što ne čudi, s obzirom da je autorica vrlo prijemčiva i zna kako zainteresirati čitatelje. Tako je bilo i ovoga puta, kad je Rosandić Živković detaljno opisala kako je nastao naslov knjige, priče koje su se u njoj našle, njih sedamnaest, a posebno kako je oslikala naslovnicu knjige i ostale ilustracije. Zidoder je riječ kojom autorica opisuje pukotine nastale u odnosima među ljudima, a kojih u posljednje vrijeme, nažalost, ima previše. Kako izgleda dio te priče, »Zidoder«, prema kojoj je knjiga dobila naslov, dao je naslutiti glumac Ranko Lipovšćak čitajući publici tu priču, te onu naslovljenu »Potres«.


Tijekom druženja sa svojom čitalačkom publikom u Gradskoj knjižnici Rijeka u središnjem odjelu Filodrammatice upriličenom u povodu Mjeseca knjige, Rosandić je pomno opisala proces nastanka knjige, od prve rečenice do potrage za sponzorom kako bi djelo ugledalo svjetlo dana. Govoreći o pričama koje su zastupljene, istaknula je kako joj je žao što promociji zbog bolesti nije mogla nazočiti dr. sc. Anita Rončević, a ovom se prilikom zahvalila svima koji su joj pomogli u realizaciji knjige. Nadasve zanimljiva bila je priča o tome kako su nastale slike kojima se predstavila, i tako otkrila još jednu svoju kreativnu stranu.


– Imala sam problema s krovom. Bila je zima. Počelo je prokišnjavati nakon što su na njemu rađeni radovi. Kad sam reklamirala, ispalo je da nitko nije kriv… Tako to inače biva. Bila sam ljuta. No u cijeloj toj nevolji iza ormara su »izniknuli« papiri za akvarel mog pokojnog supruga, književnika i slikara Rosarija Jurišića Vrgade.




To je papir za akvarel, no ja ne radim akvarele. Odlučila sam ih oslikati različitim likovnim tehnikama i tako realizirala naslovnicu za knjigu i još neke slike, koje večeras imate priliku vidjeti. Slike su nastale uz svjetlost svijeće, jer kako je krov zbog loše odrađenih radova prokišnjavao, nisam imala struje. Kao što možete vidjeti, problemi s krovom koje sam imala, i to usred zime, iznjedrili su nove priče i nove slike. Što nam ukazuje na to da svaka, i negativna situacija, može postati izvorom inspiracije – kazala je književnica.