Arheološki muzej Zagreb

Zagrebačka lanena knjiga: Najduži sačuvani rukopis etruščanskog jezika

Kim Cuculić

Ujedno su jedini preostali etruščanski tekst s literarnim obilježjima i jedini očuvani primjerak lanene knjige iz antičkog doba.



U Arheološkom muzeju u Zagrebu obavljeno je osiguranje Zagrebačke lanene knjige (Liber Linteus Zagrabiensis), koja je bila izložena u posebnom okviru sa zaštitom od specijalnog stakla i položena na čvrstu čeličnu konstrukciju pod kutem od 60 stupnjeva. Tijekom potresa nije oštećena, no zbog mogućih daljnjih podrhtavanja tla ili naknadnih oštećenja prostora u kojem je izložena, pohranjena je u svoju, već postojeću, zaštitnu ambalažu zajedno s uređajem za daljinsku kontrolu mikroklimatskih uvjeta. S obzirom na to da je konstrukcija zaštitnog okvira sa staklom teška oko 150 kilograma i dimenzija 400 puta 80 centimetara, na osiguravanju Zagrebačke lanene knjige radilo je šest djelatnika Arheološkog muzeja u Zagrebu. Dosadašnji podaci, koji se očitavaju na uređaju za daljinsku kontrolu mikroklimatskih uvjeta svakih 15 minuta, govore da nije došlo do prevelikih odstupanja ni relativne vlage, niti temperature.


Laneni povoji Zagrebačke lanene knjige najduži su sačuvani rukopis etruščanskog jezika s oko 1.130 riječi. Ujedno su jedini preostali etruščanski tekst s literarnim obilježjima i jedini očuvani primjerak lanene knjige iz antičkog doba. Dužina rastvorene knjige iznosi 340 cm, a širina razrezanih traka varira do 35 cm. Tekst je raspoređen u 12 stupaca koji imaju različit broj redaka, od 26 do 35. Slova su ispisana crnom tintom, dok su tintom cinober boje označene linije koje uokviruju red svakog stupca. Platno s tekstom sačuvano je u pet naknadno razrezanih traka kojima je bila ovijena Zagrebačka mumija.


Takozvana Zagrebačka mumija tijekom potresa nije oštećena. Riječ je o egipatskoj mumiji koja je u Muzej stigla 1862. godine.