Spomenar

Sjećanje na Dašu Drndić: Živjeti što pišeš, pisati što živiš

Davor Mandić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Milan Rakovac, Laura Marchig i Tea Tulić lijepo su i toplo prodefilirali Dašinim životom i Dašinom literaturom, dvama kompleksima višestruko isprepletenim, punim dalekosežnih uvida, ingenioznih karaktera, nezaboravnih prijateljstava i divnih kontradiktornosti



RIJEKA – Relativno skroman odaziv publike na predstavljanje knjige „Daša: Spomenar“, posvete preminuloj spisateljici Daši Drndić u izdanju Frakture, koja se održala u antikvarijatu Ex libris, nije umanjila značaj te večeri. Nadahnuti govornici – Milan Rakovac, urednik knjige, Laura Marchig, Tea Tulić i konferansje, ali i puno više od toga, Neven Ušumović – te pažljiva publika bili su zalog jednoga vrlo uspješnog predstavljanja, koje je još jednom podsjetilo na veliko književno ime, koje ćemo tek pravo pročitati, i velikoga čovjeka koji nas je napustio.


Trojac s kormilarom Ušumovićem lijepo je i toplo prodefilirao Dašinim životom i Dašinom literaturom, dvama kompleksima višestruko isprepletenim, punim dalekosežnih uvida, ingenioznih karaktera, nezaboravnih prijateljstava i divnih kontradiktornosti.


Literarna majka


A kada je o prijateljstvima riječ, svi su na tu temu imali što reći. Pa je tako Tea Tulić ispričala da je s Dašom imala intenzivan prijateljsko-mentorski odnos. I dok su zajedno slavile Nove godine, jednako je tako Daša čitala svaki njen novi rukopis. Dakako, ne odobravajućoi uvijek sve što bi Tea napisala, jer ipak – bila je to Daša; iskrena i beskompromisna.


– Ona mi je bila literarna majka, ali i majka-prijateljica, meka ličnost koja ima jako puno ljubavi za posuditi. Bila je privilegija od nje učiti i o literaturi i o životu. Poseban je bio njen odnos prema mlađima, prema onima koji su tek počinjali pisati. Ona je pratila književnu scenu tip-top, i to ne samo kolege, nego i pisce koji se tek oprobavaju. Sve je ona čitala i onda bismo se čule pa bi rekla, ovo ti valja, ovo ne.Sve se nešto premišljam krenuti na ljeto u treći rukopis, ali je više nema da me čita – rekla je Tea Tulić. Milan Rakovac je opisivao turbulentan odnos s Dašom.– Mi smo se znali počupati i vaditi si zdrave zube. Ali ona je bila krhko, drago, toplo stvorenje pa sam ja uvijek imao kvaku 22 kojom bih je smekšao. Jednako tako srdačno, toplo i bezobzirno izlazila je na kraj sama sa sobom i sa svojim prijateljima i neprijateljima. A akademska zajednica očekuje da siluješ djevojčice, ispovjediš se i napišeš sjajan roman i sve ti je oprošteno. E ona je živjela to što je pisala i pisala to što je živjela – rekao je Rakovac.

Beskompromisna


Laura Marchig je rekla da je Dašu upoznala čim je došla u Rijeku i odmah su počele prijateljevati. Najviše su se, pak, družile u kontekstu Foruma Tomizza.– Ta druženja omogućila su mi da Dašu upoznam kao beskompromisnog mislioca – rekla je Marchig.U predstavljenoj knjizi svoje tekstove o Daši Drndić napisali su: Vladimir Arsenić, Boris Domagoj Biletić, Slađana Bukovac, Ahmed Burić, Branko Čegec, Ferida Duraković, Goran Ferčec, Ervin Hladnik-Milharčič, Enver Kazaz, Arian Leka, Jelena Lužina, Davor Mandić, Laura Marchig, Jovan Nikolaidis, Borka Pavićević, Marko Pogačar, Nenad Popović, Aljoša Pužar, Milan Rakovac, Seid Serdarević, Marko Sosič, Mirjana Stefanović, Dušan Šarotar, Tea Tulić, Neven Ušumović, Nenad Veličković, Dragan Velikić, Goran Vojnović i Darija Žilić.