Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
100.000 kuna traži autora

Otvoren natječaj za nagradu VBZ-a i TISAKmedije za najbolji neobjavljeni roman

Foto D. Jelinek
Foto D. Jelinek
Autor:
Objavljeno: 29. travanj 2015. u 15:58 2015-04-29T15:58:53+02:00

ZAGREB Izdavačka kuća V.B.Z. dvanaesti je put raspisala javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine koja teži primamljivih 100.000 kuna bruto. Na natječaj se mogu  javiti autori koji pišu na hrvatskom jeziku i svim njegovim narečjima, ali i na druim štokavskim jezicima.
Rok za slanje rukopisa je 15. srpnja ove godine, rukopisi se predaju pod šifrom, a detaljne propozicije mogu se naći na internetskim stranicama  www.vbz.hr, objavljeno je na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali predstavnici ove izdavačke kuće, ali i sponzora, Tisak Medije i Jane, bez kojih se ova nagrada ne bi mogla realizirati.

– Prošlogodišnji pobjednik nagrade  V.B.Z.-a, roman »Brdo« Ivice Prtenjače, pokazao nam je da nagrada ima smisla i da ostvaruje zadane ciljeve. A oni su da se popularizira čitanje, potiče pisanje i promovira hrvatska književnost. Da je prvi cilj ostvaren, vidljivo je iz tiraže »Brda« koja se popela na, za hrvatske prilike nevjerojatnih, nekoliko tisuća primjeraka.
Dokaz za realizirani  drugi cilj je 140 zaprimljenih rukopisa, a i treća je točka također uvelike zadovoljena  jer se upravo radi na scenariju za film prema ovom romanu koji se trenutačno prevodi na njemački i slovenski jezik, rekao je urednik  V.B.Z.-a Drago Glamuzina.

On se osvrnuo na teška vremena za izdavače i knjižare što dodatno potencira važnost ove nagrade. 

–  V.B.Z.-ova nagrada od 100.000 kuna (bruto) trenutačno je novčano najizdašnija književna premija u zemlji, budući da je ugašena nagrada Jutarnjega lista, a prepolovljena je ona t-portala. No osim financijskog elementa, važno je napomenuti i tiskanje knjige, kao i prijevod na jedan od stranih jezika, što će biti ovogodišnja novina Nagrade V.B.Z.-a, kazao je Glamuzina.

Književna kritičarka i članica žirija Jagna Pogačnik složila se da je financijski aspekt ove nagrade vrlo važan u letargičnom vremenu u kojem pisci ulaze na književnu scenu koju će ova nagrada svakako dinamizirati.
Pogačnik je naglasila i regionalni karakter ove nagrade koji će se sada, prevođenjem nagrađenog romana dodatno proširiti na europski književni prostor. S obzirom na sve navedeno, organizatori očekuju velik odaziv na ovaj natječaj čiji će rezultati biti poznati u studenome kada se svečano proglasiti i ovogodišnji laureat.
  Dosadašnji dobitnici VBZ-ove nagrade su  Josip Mlakić (»Živi i mrtvi«), Marinko Koščec (»Wonderland«), Jelena Marković (»Escajg za teletinu«), Davor Špišić (»Koljivo«), Nura Bazdulj Hubijar (»Kad je bio juli«), Hrvoje  Šalković (»Pravi se da nisi vidio«), Svjetlana Gjoni (»Nula nemo«), Predrag Crnković (»Beograd za pokojnike«), Dragan Pavelić (»Proljeće u Karolinentalu«), Aleksandar Novaković (»Vođa«), Ankica Tomić (»Naročito ljeti«)i Ivica Prtenjača (»Brdo«). 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.