Muški prozni blok

Novi besplatni Đikić, Koščec, Malkoč, Pintarić, Ušumović i Zajec

Davor Mandić

»Muški prozni blok« donosi romane Ivice Đikića, Marinka Koščeca, Krešimira Pintarića i Tomislava Zajeca te zbirke priča Zorana Malkoča i Nevena Ušumovića



RIJEKA – Ovogodišnji »muški prozni blok«, kako ga najavljuju iz Društva za promicanje književnosti na novim medijima, donosi šest naslova koje potpisuju nagrađivani hrvatski autori; romane Ivice Đikića, Marinka Koščeca, Krešimira Pintarića i Tomislava Zajeca te zbirke priča Zorana Malkoča i Nevena Ušumovića.


U okviru projekta Besplatne elektroničke knjige dostupni su tako: roman »Sanjao sam slonove« Ivice Đikića, za koji je autor dobio tportalovu nagradu za najbolji roman 2012. godine, »Wonderland« Marinka Koščeca, za koji je autor dobio VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2003. godine, »U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo« Krešimira Pintarića i »Lunapark« Tomislava Zajeca te zbirke priča »Groblje manjih careva« Zorana Malkoča i »Rajske ptice« Nevena Ušumovića.


Kako kažu u DPKM-u, drugi roman Ivice Ðikića »Sanjao sam slonove« pripovijest je o patološkoj isprepletenosti svijeta tajnih službi i politike s nestalnom privlačnošću organiziranog kriminala, tipičnog patološkog društvenog fenomena.




– Marinko Koščec je, pak, u svom drugom romanu »Wonderland«, naizgled odustajući od svojega hermetičnog, neomanirističkog koncepta »teške literature« i priklanjajući se topici i narativnim strategijama tzv. stvarnosne proze, izveo svojevrsnu književnu subverziju: uveo je, umjetnički uspješno, filozofske simbole u fakovski tip pripovijedanja. Kao kakav slavonski izdanak magičnoga realizma, Malkočeve priče u zbirci »Groblje manjih careva« nekako su – stvarno nestvarne.


»U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo« Krešimira Pintarića, kako i naslov sugerira, bračna je drama koja to nije. Zbirka priča umaško/subotičkog autora Nevena Ušumovića »Rajske ptice« briljantan je niz ljubavno/erotskih avantura čiji su protagonisti redovno na neki način izmješteni, baš kao što su i njihovi odnosi nesvakidašnji. Roman »Lunapark« Tomislava Zajeca fragmentarna je i dinamična ispovijest šesnaestogodišnjeg mladića s ruba egzistencije, koji neuvijeno progovara o maloljetničkoj prostituciji i kriminalu te susretima dvaju oprečnih svjetova, »visokog« i »niskog«, na ulicama velegrada – kažu u DPKM-u, ističući da su novi naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige: HTML, ePub, PDF i MOBI.