Knjige

Nova izdanja zagrebačkog Sandorfa: Objavljeni Lazić, Pilić i “Zenobija”

Kim Cuculić



ZAGREB U izdanju zagrebačkog Sandorfa objavljena je knjiga »Jednog dana ništa«, prvi autobiografski roman Zorana Lazića. Kako je napisao Andrej Nikolaidis, riječ je o svetom svjetovnom tekstu o svijetu koji je fragmentiran, brz i nestalan.


– Nostalgiju koherentnog narativa lijepe književnosti, odlučne da svijet oblikuje onakvim kakav bi trebao biti, Zoran Lazić je napustio zarad silne radosti entropije. Jer Lazić zna da nije riječ o tome kakav bi svijet trebao biti, već, prije svega, o tome da ga ne bi trebalo biti. Izmjene naratora, perspektiva, napokon medija, dakle način na koji Lazić pripovijeda, ovdje savršeno rade u korist onoga što pripovijeda. To je vještina, to je ljepota. »Jednog dana ništa« je radikalan i ekstatičan tekst – ističe Nikolaidis. Zoran Lazić piše knjige, scenarije i predstave.


Kod Sandorfa je izišla i knjiga »Kao da je sve normalno« Damira Pilića. Radnja ide ovako: »Dana 4. listopada 2009. u Širokom je ubijen Vedran P., navijač Sarajeva. Novinar D. krenuo je iz Splita za Sarajevo nadajući se kako će mu kolege iz glavnog grada Federacije dogovoriti sastanak s predstavnicima navijačke skupine Horde zla. Iako je tek rana jesen, na putu ga zatekne snijeg, a sjećanja na ranija putovanja u Bosnu i Hercegovinu naviru. Od konca osamdesetih kada je s razredom posjetio Kupres, pa sve do Busovače i Ahmića, nestvarni prizori izranjaju iz prošlosti i čovjek ne može, a da se ne upita što se dogodilo s duhom Bosne i Hercegovine?«




Treće novo izdanje Sandorfa je »Zenobija« Mortena Dürra i Larsa Hornemana, koja je 2017. osvojila tri najvažnije danske nagrade za dječju književnost i ilustraciju: nagradu Pingpris, nagradu »Claus Deleuran« i nagradu danskog Ministarstva kulture za ilustraciju za djecu i mlade. Riječ je o potresnom izdanju koje govori o problemu suvremenih emigranata. Knjigu je s danskog prevela Dora Maček.