'Ljeto na jezeru Čiču'

Jasminki Tihi-Stepanić Nagrada Grigor Vitez

P. N.

Roman 'Ljeto na jezeru Čiču'

Roman 'Ljeto na jezeru Čiču'

Jasminka Tihi-Stepanić nagradu je osvojila za roman 'Ljeto na jezeru Čiču', izdavačke kuće Naklada Ljevak, objavljen 2018.



‘Ljeto na jezeru Čiču’ Jasminke Tihi-Stepanić nagrađeno je prestižnom Nagradom „Grigor Vitez“ za najuspješnije književno djelo za mlade za 2018. godinu.


Nagrada se godišnje dodjeljuje za najbolja ostvarenja iz književnosti za djecu i mlade.


Jasminka Tihi-Stepanić nagradu je osvojila za roman ‘Ljeto na jezeru Čiču’, izdavačke kuće Naklada Ljevak, objavljen 2018.  ‘Romani Jasminke Tihi-Stepanić ne nude način da se pomoću njih ogradite od svijeta, ne oblikuju se tako. Upravo suprotno. Oni vas pokušavaju naučiti kako svijet razumjeti i s njime se povezati’, piše u priopćenju Naklade Ljevak. 

‘I ovaj je tako zamišljen. Može vam ponuditi odgovor. I utjehu. Nema krivih’, napominju u Nakladi Ljevak.




Jasminka Tihi-Stepanić rođena je 1958. godine u Velikoj Gorici. Profesorica je hrvatskoga jezika u OŠ Eugena Kvaternika u rodnome gradu. Piše za djecu i mlade.


Priče objavljuje u časopisima Modra lasta, Smib, Radost i Književnost i dijete, kao i na Hrvatskom radiju, u emisiji Priča za velike i male i u TV seriji HRT-a Pssst…Priča!


Njezin roman prvijenac Imaš fejs? dobio je Nagradu „Mato Lovrak“ za najbolji roman za djecu i mlade objavljen u 2011. godini, a istoimena radioigra nagrađena je 2012. posebnom nagradom na 9. međunarodnom festivalu radioigara za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi koju dodjeljuje Međunarodna unija za dječju knjigu IBBY.


Roman je izabran za nacionalni kviz u znanju i kreativnosti “Čitanjem do zvijezda” koji organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara. Objavila je roman Bacit ću ti kompjutor kroz prozor 2013. godine i zbirku priča Baš kao Harry Potter 2014. godine.


Bacit ću ti kompjutor kroz prozor ušao je u najuži izbor za Nagradu “Grigor Vitez”. Slijedi roman Moja neprijateljica Ana za koji je 2016. dobila Nagradu “Anto Gardaš”.


Sljedeće godine po romanu je na HR-u snimljena istoimena radioigra. Slikovnicu Priča o ribaru i zlatnoj ribici objavila je 2016. godine, a slikovnicu Kako su nastali morski oblutci 2018. u nakladničkoj kući Sipar d. d. Roman Dom iza žice objavila je 2017. Iduće godine ušao je u najuži izbor za nagrade “Grigor Vitez” i “Anto Gardaš” te 2018. predstavlja dječju književnost Republike Hrvatske na međunarodnom natječaju za dječju knjigu “Mali princ” u Tuzli. Posljednji roman Jasminke Tihi-Stepanić Ljeto na jezeru Čiču tiskan je 2018. Iste godine izabran kao jedan od romana za nacionalni kviz u  znanju i kreativnosti “Čitanjem do zvijezda”.