Najbolji neobjavljeni roman

11. VRISAK Marina Šur Puhlovski dobitnica V.B.Z.-ove nagrade

Kim Cuculić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Nagrađen je roman "Divljakuša", koji je pisan kao intimna ispovijed junakinje čiji se brak raspada, a prvotna se ljubav pretvara u moru



RIJEKA Marina Šur Puhlovski dobitnica je V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman u regiji za 2018. godinu.


Nagrađen je roman “Divljakuša”, koji je pisan kao intimna ispovijed junakinje čiji se brak raspada, a prvotna se ljubav pretvara u moru.


Predsjednik žirija Zoran Ferić “Divljakušu” je opisao kao (anti)ljubavni roman, koji je zapravo priča o “životu koji curi kroz prste”, o našim životima “u kojima nas nema”, a kad napokon shvatimo što nam se dogodilo – život je već prošao.  





Marina Šur Puhlovski već je etablirana hrvatska književnica, rođena u Zagrebu 1948. Završila je komparativnu književnost i filozofiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.


Piše romane, pripovijesti, putopise, pjesme u prozi, eseje te zapisničku prozu. Članica je Hrvatskog društva pisaca. Nakon dodjele nagrade s autoricom je razgovarala Blaženka Leib.



Nagrada V.B.Z.-a sada je po prvi put dodijeljena u Rijeci, u Guvernerovoj palači u sklopu festivala Vrisak.


Na ovogodišnji natječaj stiglo je 112 romana pod šifrom, a o nagradi je odlučivao žiri u sastavu Zoran Ferić, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Strahimir Primorac i Drago Glamuzina.


Čitajući obrazloženje nagrade, Ferić je istaknuo da je “Divljakuša” značajno djelo naše suvremene proze.



Nagrada je novčana i iznosi 100.000 kuna. Dodjeljuje se od 2002. godine inicijativom osnivača V.B.Z.-a Boška Zatezala i pisca Miljenka Jergovića.


Pobjedničkom romanu osigurana je široka distribucija, a bit će ga moguće kupiti i na kioscima. Na dodjeli nagrade obratio se pročelnik riječkog odjela za kulturu Ivan Šarar, a u glazbenom dijelu programa nastupio je bend White on White.