GKL RIJEKA

Žetva nagrada Gradskog kazališta lutaka Rijeka na Malom Maruliću

Davor Mandić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Riječki GKL osvojio je šest od ukupno sedam strukovnih nagrada na Malom Maruliću. Zlatko Vicić dobio je Povelju za životno djelo Vukovarskog lutkarskog proljeća »Zvonko Festini« za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva



RIJEKA Lijepo je pisati o uspjesima kulturnih inicijativa koje svojim postojanjem oplemenjuju život najmlađima, onima na kojima, kako se to prečesto kaže s figom u džepu, svijet ostaje. Gradsko kazalište lutaka Rijeka jedna je od »tihih« institucija koja uporno radi svoj posao, pa je zasigurno i njima drago kada i struka, osim zadovoljne djece, ima lijepih riječi za njihova nastojanja. A to koliko im je drago, mogli smo se uvjeriti na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je razdragana ekipa Kazališta predstavila svoje recentne uspjehe i priznanja.


Priznanje Zlatku Viciću


Upravo povratnici iz Splita s Malog Marulića, 12. izdanja Festivala hrvatske drame za djecu, koji se održavao od 9. do 12. travnja, riječki su se lutkari prvo pohvalili tamošnjom žetvom nagrada. Istaknuli su kao uspjeh i činjenicu da su čak dvije njihove predstave – »Zamrznute pjesme« i »Avanture maloga Juju« – bile u konkurenciji, a ako se zna da konkurencija broji samo osam naslova, onda je jasno i zašto su na tu činjenicu ponosni.


Što se nagrada tiče, ona za najbolji tekst otišla je Tamari Kučinović za tekst predstave »Zamrznute pjesme«. Kučinović je i za režiju te predstve dobila nagradu, kao što je i Alena Pavlović dobila nagradu za izutetni umjetnički doprinos i ostvaranje (za scenografiju, lutke, objekte i kostime) u toj predstavi, ali i u »Avanturama maloga Juju«. U potonjoj su nagradu za najbolju adaptaciju teksta dobile Ivana Đula i Milica Sinkauz.




Ta je predstvaa proglašena i najboljom u cjelini, a Mario Jakšić je za ulogu maloga Juju dobio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje. Od nagrada valja još spomenuti i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, koja je otišla u ruke Ane Marije Veselčić za ulogu Ane Antunović u predstavi »Moj razred 2. b« Gradskog kazališta lutaka Split.


Veliku je čast dobio i Zlatko Vicić, glumac-lutkar GKL-a Rijeka, koji je dobio Povelju za životno djelo Vukovarskog lutkarskog proljeća »Zvonko Festini« za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva. Ravnateljica GKL-a Rijeka Magdalena Lupi Alvir istaknula je da je nagrada tim značajnija što ju je za životno djelo dobio glumac-lutkar u ranim srednjim godinama, koji će još zasigurno mnogo dati.


Vicić je zahvalio svima koji su utkani u njegovo dobivanje nagrade, ujedno se našalivši na račun svog zdravlja.– Vjerojatno su vidjeli moj zdravstveni karton kad su mi dodjeljivali nagradu. Ovo je nagrada za životno djelo, a za 20 godina očekujem nagradu za neživotno djelo – rekao je Vicić, aludirajući na činjenicu da su lutke neživa tijela kojima oni, glumci-lutkari, moraju udahnuti život.

Šest gostovanja


Magdalena Lupi Alvir napomenula je i da su prije nekoliko dana izveli predstavu »Zamrznute pjesme« na tzv. showcaseu u Zadru, mjestu na kojem se izvode predstave pred selektorima domaćih i inozemnih festivala, i da su reakcije bile sjajne. Ništa se još konkretno ne zna, ali pozivi bi uskoro mogli uslijediti, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena.


No i bez tih poziva GKL će od kraja travnja do lipnja putovati na šest gostovanja. Vedrana Balen Spinčić rekla je da su pozvani i na više, no morali su odbiti. A putuje se u Zagreb, Sarajevo, Šibenik, Osijek, Kragujevac, pa čak i u Tursku, gdje će u Ankari biti dijelom jednog od najvećih lutkarskih festivala u Turskoj.