''Kafka Project''

Propitivanje granica – izvanjskih i unutarnjih

Kim Cuculić

Autorski projekt nizozemske redateljice Karine Holla nastaje u suradnji s Talijanskom dramom HNK Ivana pl. Zajca, a bit će izveden 13. srpnja u »Harteri« nakokn čega ide na Mittelfest u Cividale



RIJEKA » Kao središnji događaj desetih Riječkih ljetnih noći najavljena je praizvedba predstave »Kafka Project: frontiere/granice/meje/grens/borders«, koja će biti izvedena u »Harteri« u subotu, 13. srpnja, u 21,30 sati. Riječ je o autorskom projektu nizozemske redateljice Karine Holla, koji nastaje u suradnji s Talijanskom dramom HNK Ivana pl. Zajca.


   Kako je ovim povodom istaknula Laura Marchig, ravnateljica Talijanske drame, ovaj projekt europske razine predstavlja hommage Hrvatskoj i njezinom ulasku u Europsku uniju.    – Odabrali smo Franza Kafku, kao autora koji govori o našem vremenu. U središtu je motiv propitivanja granica, koje nisu samo izvanjske, nego i unutarnje. Radu na predstavi prethodila je intenzivna radionica, nakon čega je Karina Holla izabrala glumce. Glumcima Talijanske drame pridružile su se i nove, mlade snage – osvrnula se Marchig.   

Naglasak na fizičkom teatru


U »Kafki Projectu« sudjeluju glumci Talijanske drame Elena Brumini, Rosanna Bubola i Giuseppe Nicodemo, kojima su se pridružili Ivna Bruck, Tomas Kutinjač, Miriam Monica, Mirko Soldano i Andrea Tich. Naglasak je na fizičkom teatru, a prema riječima Karine Holla glumci su pokazali veliku posvećenost teatru.


   – Predstava počinje u prošlosti, u Kafkino vrijeme, a završava u današnjem vremenu – kazala je Holla, koja potpisuje tekst, režiju i scenski pokret. Koautor i asistent redateljice je Henk van Riemsdijk, koji je ukazao na proces prevođenja teksta s nizozemskog na engleski, pa na talijanski i konačno na hrvatski u titlovima koji prate predstavu. Također je objasnio da su scene kreirane iz pokreta, a osvrnuo se i na glazbu te čvrstu strukturu komada.




   Scenograf je Anton T. Plešić, koji je kazao da je što manje nastojao intervenirati u prostor izvođenja jer je on već sam po sebi scenografija. Koriste se samo elementi koji se stavljaju u prostor, dok je scenografija u službi glumaca i njihovih pokreta. Kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović pronašla je inspiraciju u odjeći s kraja 19. stoljeća i vremena Kafkina djetinjstva, kao i u obiteljskim portretima. Dok se prošlost temelji na crno-bijelom grafizmu, sadašnjost obilježava snažan kolorit – objasnila je Paladin Šabanović.


  

Izražavanje pokretom


Glumica Rosanna Bubola kazala je da je ovo novo iskustvo za glumce Talijanske drame, koji se pretežito izražavaju riječima, dok je sada naglasak na pokretu kroz koji se mogu izraziti emocije.    – Predstava govori o granicama, ali ne samo onim fizičkim ili etničkim, nego i o onim mentalnim i ljudskim. Jedna od važnih tema je i klaustrofobija. Kad se čovjek oslobodi klaustrofobije, osjeća se lakše i svijet mu ne izgleda tako težak – rekla je Bubola.

   Autor glazbe je Stanko Juzbašić, a oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak. Intendantica Nada Matošević Orešković najavila je da »Kafka Project« 19. srpnja gostuje na Mittelfestu u Cividaleu, dok će sljedeće kazališne sezone biti izvođen u zgradi kazališta.