HNK Ivana pl. Zajca

Promjene na čelu Hrvatske drame i Talijanske drame: Unija predložila Damianija, Blažević imenovao Settima

Kim Cuculić

Novi (kreativni) vjetrovi pušu prema riječkom HNK-u / Snimio Sergej DRECHSLER

Novi (kreativni) vjetrovi pušu prema riječkom HNK-u / Snimio Sergej DRECHSLER

Na čelo Hrvatske drame umjesto Jelene Kovačić imenovana je Argentinka Renata Carola Gatica, a na čelo Talijanske drame intendant Marin Blažević postavio je Talijana Giulija Settima, unatoč protivljenju Talijanske unije, čiji je kandidat (bio) Sandro Damiani, koji je već bio na toj funkciji



RIJEKA Renata Carola Gatica nova je ravnateljica Hrvatske drame, a Giulio Settimo novi je ravnatelj Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca. Članovi Kazališnog vijeća jednoglasno su prihvatili prijedlog intendanta Marina Blaževića.


Do izbora novih ravnatelja došlo je nakon što je Jelena Kovačić dala ostavku na mjestu ravnateljice Hrvatske drame, a Rosanna Bubola napustila funkciju ravnateljice Talijanske drame.


Renata Carola Gatica na dužnost stupa 1. svibnja, a Giulio Settimo će dužnost ravnatelja Talijanske drame preuzeti 1. rujna ove godine, s početkom nove sezone. Do tada će funkciju v.d.-a ravnateljice Talijanske drame obnašati Leonora Surian Popov.




No nije sve teklo bez problema. Krajem ožujka ove godine Talijanska unija održala je sastanak s intendantom Blaževićem na kojem se razgovaralo o Talijanskoj drami, a bilo je riječi i o imenovanju ravnatelja TD-a.


Tada je rečeno da će se o izboru ravnatelja/ravnateljice odlučiti putem javnog natječaja ili – ako intendant u međuvremenu pronađe odgovarajuću osobu – po pozivu.


U pismu, koje u ime Talijanske unije potpisuje Maurizio Tremul, ističe se da je prije intendantove odluke izražen zahtjev da se u konzultacije o imenovanju ravnatelja TD-a uključi i Talijanska unija.


Marin Blažević predložio je sastanak da bi se izbjegli mogući nesporazumi, no zbog obveza predstavnika Talijanske unije nije došlo do susreta prije 18. travnja kako je Blažević predložio.


Stoga je Tremul poslao službenu obavijest u kojoj piše da Talijanska unija smatra da bi funkciju ravnatelja Talijanske drame trebalo povjeriti Sandru Damianiju, koji je već u prošlosti vrlo uspješno vodio Talijansku dramu te posjeduje potrebne vještine i iskustvo za ovu ulogu – ističe Tremul.


Vezano uz to Furio Radin, predsjednik Talijanske unije, izražava žaljenje i smatra da je odluka intendanta Marina Blaževića pogrešna.


– Sandro Damiani predložen je kao kandidat Talijanske unije jer je našoj manjinskoj zajednici poznat po svojoj stručnosti i član je te zajednice. Smatrali smo da je pri izboru ravnatelja Talijanske drame potrebno zadovoljiti dvije autonomije – manjinsku i umjetničku. Ne znam zašto naš prijedlog nije prihvaćen. Pretpostavljam da će se intendant pozvati na Statut riječkog HNK-a, u kojem piše da radom kazališta upravlja intendant i da on Kazališnom vijeću predlaže imenovanje ravnatelja Talijanske drame. Međutim, postoji i nešto što je dio povijesti Rijeke i zajedničkih odnosa Talijanske drame i »Zajca«.Zato ne znam čemu ovo bespotrebno »pokazivanje mišića« i ponavljanje intendanta da sve ovisi o njemu. Premda svi znamo da je intendant »bog i batina« u kazalištu, mislim da autoritet ne bi trebao vježbati na manjini, jer je to prelako. Što se mene tiče, Marin Blažević je pogriješio u svom izboru. Vidjet ćemo što će budućnost pokazati. Smatramo da se Sandro Damiani već dokazao na funkciji ravnatelja Talijanske drame. Sve ovo ne odnosi se na izabranog kandidata, nego je riječ o tome da Damiani zadovoljava oba naša kriterija: član je talijanske manjine, a potvrdio se i u umjetničkom smislu – naglašava Radin.