Po Euripidu

Premijera predstave ‘Alkestida’ održana u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića

Hina

Foto Kazalište Marina Držića Dubrovnik

Foto Kazalište Marina Držića Dubrovnik



DUBROVNIK Premijera predstave „Alkestida“ po Euripidu, u režiji Livije Pandur te adaptaciji i dramaturgiji Lade Kaštelan, održana je u subotu navečer u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića kao prvi ovosezonski premijerni naslov te teatarske kuće.


Redateljica Pandur podsjetila je tim povodom kako su prve probe za predstavu počele još u svibnju te je očekivanje pred premijeru bilo veliko.


„Posebna mi je čast što sam prvi put radila s Katarinom Stegnar, kao i s cijelim dubrovačkim ansamblom i gostujućim glumcima, s kojima mi je bio pravi užitak raditi. Hvala svima koji su dokazali da se može napraviti velika predstava“, ustvrdila je Pandur.




Naglasila je kako je starodavni mit o Alkestidi, žrtvi života jedne žene za spas svoga muža, ili obrnuto, jednako zanimljiv i danas, nakon 2500 godina. Pritom je, dodala je, Lada Kaštelan napravila potpuno autorsku adaptaciju djela.


„Za koga dati život? Je li trebala dati život? U kakvom se društvu našla da je donijela takvu odluku? Što to znači za onog koji ostaje? Kako je to ići prvi, a ne drugi? Što je šira obitelj? Kako na to gleda cijelo društvo? Kako u svemu reagira – u našem slučaju – majka? Ta priča nije samo klasično Euripidovo djelo, već suvremena priča koja se tiče današnjice“, kazala je Pandur.


Glumačku podjelu čine Katarina Stegnar, Igor Kovač, Zdeslav Čotić, Glorija Šoletić, Mirej Stanić, Nika Lasić, Vini Jurčić, Hrvoje Sebastijan i Bojan Beribaka.


Autorski tim predstave čine Livija Pandur (režija), Lada Kaštelan (adaptacija, dramaturgija), Sven Jonke – NUMEN (scenografija), Danica Dedijer (kostimografija), Primož Hladnik i Boris Benko – SILENCE (glazba), Vesna Kolarec (oblikovanje svjetla), Irena Kraljić (asistentica scenografa), Andrea Marić (asistentica kostimografkinje), Mateja Kokol (asistentica redateljice) i Aljoša Rebolj (fotografija).


Reprizne izvedbe slijede 15., 19., 20. i 21. rujna.