GKL

Poetična lutkarska čarolija: U petak premijera predstave “Zamrznute pjesme”

Kim Cuculić

Predstava »Zamrznute pjesme« najavljena je kao topla i dirljiva priča o tome kako ljubav i prijateljstvo ruše jezične, vremenske, prostorne i druge barijere. Predstava govori i o problemima odrastanja – u bajkovitom, ali i u današnjem svijetu



RIJEKA Predstava »Zamrznute pjesme« bit će premijerno izvedena u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u petak, 9. ožujka u 18 sati. Prema motivima priča ruskog pisca i umjetnika Stjepana Grigorjeviča Pisahova, predstavu režira Tamara Kučinović. Kako je kazala ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir, ovaj naslov nastavlja se na ovu kazališnu sezonu koja je u znaku neobične baštine.


– »Zamrznute pjesme« topla je i dirljiva priča o tome kako ljubav i prijateljstvo ruše jezične, vremenske, prostorne i druge barijere. Riječ je o pravoj lutkarskoj čaroliji, koja će, vjerujem, svojom poetičnošću zagrijati srca gledatelja. Predstava govori i o problemima odrastanja – u bajkovitom, ali i u današnjem svijetu – osvrnula se Lupi Alvir.


Redateljica Tamara Kučinović kazala je da je Pisahov začudan pisac, čije su bajke nesvakidašnje, a s druge strane vrlo životne.– U vrijeme konzumerizma on govori o posve drugačijim stvarima: o odnosima među ljudima i širini ljudskih odnosa. Pisahov je život u hladnim krajevima Rusije uspio pretočiti u zabavnu, likovno izražajnu, poetičnu i životnu knjigu punu bajki i dirljivih izmišljotina koje govore ponajviše o ljepoti ljudskog života. U takvom izmišljenom svijetu sve je moguće – rekla je Kučinović, koja je završila Umjetničku akademiju u Osijeku (smjer gluma i lutkarstvo), a školovanje je nastavila na Akademiji kazališne umjetnosti u Sankt-Peterburgu.

Dramaturški suradnik i asistent redateljice Nikša Eldan dodao je da predstava govori o suptilnim odnosima među ljudima, što često nedostaje u današnjem teatru. Prema Eldanovim riječima, radi se o čistom lutkarskom realizmu koji ima i nadrealnih elemenata. Na vrlo zahtjevnu scenografiju osvrnula se kreatorica lutaka i scenografije Alena Pavlović, koja s Luči Vidanović potpisuje i lutkarske tehnologije. Skladatelji su Ivana Đula i Luka Vrbanić, oblikovatelj svjetla je Deni Šesnić, a suradnik za scenski govor Damir Orlić.




Predstava je i animacijski zahtjevna, pa tako na pojedinim mjestima male lutke animira čak šest ruku. O naglasku na timskom radu i suigri govorili su sami lutkari. Lutku dječaka Kostje animira Tilen Kožamelj, uz pomoćnu animaciju Davida Petrovića, Damira Orlića i Andree Špindel. Djevojčicu Katju animiraju Petra Šarac i Andrea Špindel, a Kostjinog tatu Damir Orlić (pomoćna animacija Petra Šarac i Andrea Špindel). Katjin tata je David Petrović (pomoćna animacija Andrea Špindel i Damir Orlić).


Damir Orlić istaknuo je da je za njega ovo dramska predstava, s kompleksnim likovima snažnih karaktera. Predstava je namijenjena za uzrast 6+, a mogla bi biti vrlo korisna školskoj djeci. Tilen Kožamelj je novi član riječkog lutkarskog ansambla – dolazi iz Slovenije, a diplomirao je na Divadelni akademie muzickych umeni u Pragu.