Svečano otvorenje

Otvorenje sezone u “Zajcu”: Riječki orkestar i maestro Kamdzhalov izvode Brucknera

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević



RIJEKA – Orkestar Opere HNK-a Ivana pl. Zajca sa svojim šefom dirigentom, karizmatičnim Yordanom Kamdzhalovom, novu koncertnu sezonu svečano otvara u subotu, 28. rujna, u 19.30 sati izvedbom velebne Brucknerove Devete, njegova posljednjeg remek-djela. Nakon riječkih izvedbi Četvrte i Sedme simfonije pod dirigentskim vodstvom Yordana Kamdzhalova, niz Brucknerovih veličanstvenih djela nastavlja se Devetom simfonijom u d-molu. Brucknerove su simfonije česte na koncertnom repertoaru maestra Kamdzhalova, a Ken Ward – kritičar specijaliziranog londonskog časopisa Bruckner Journal – proglasio je Brucknerovu Devetu pod vodstvom Kamdzhalova najboljom ikad.


Bruckner je svoju Devetu simfoniju ostavio nedovršenom – na koncu su iza njega ostala tri završena fascinantna stavka i gotovo dvjesto skica za finale. Finale, koje ćemo čuti na riječkom koncertu, priredili su Nicola Samale, John A. Phillips, Benjamin Gunnar Cohrs i Giuseppe Mazzuca upravo prema tim, nedavno pronađenim, Brucknerovim manuskriptima, a što ga je je po prvi put izveo Simon Rattle s Berlinskom filharmonijom 2011. godine.


Anton Bruckner uspio je Devetom stvoriti veličanstvene glazbene strukture i svoje krunsko postignuće. Dosegao je iznimne visine i njenim početkom otvorio putovanje iz dubine d-mola koji zvuči kao sam začetak svemira, a melodije se lagano šire u vrtlog do fortissimo napete erupcije i sudara, pa potom u bezbrižnu vrtnju harmonija, dok se u finalu iščekuje – hoće li tako zvučati kraj svemira? »Da me pitate kojeg bih skladatelja dirigirao do kraja života, svaki dan, bio bi to Bruckner!«, rekao je maestro Kamdzhalov.