Prestižni statusi

Olivera Baljak i Kristina Kolar nove nacionalne prvakinje, riječki HNK posvećuje im predstave

Hina

Olivera Baljak i Kristina Kolar

Olivera Baljak i Kristina Kolar

Izvedba predstave »Predsjednice« u petak, 15. veljače u HKD-u na Sušaku posvetit će se nacionalnoj dramskoj prvakinji Oliveri Baljak, a izvedba opere »Macbeth« u utorak, 19. veljače u HNK Ivana pl. Zajca posvećuje se nacionalnoj opernoj prvakinji Kristini Kolar



RIJEKA HNK Ivana pl. Zajca izvijestio je da su, odlukom Ministarstva kulture RH, dvije članice ove kuće, Olivera Baljak i Kristina Kolar, postale nacionalne prvakinje te će tim povodom njima posvećuje dvije predstave.


»Zahvaljujući njihovom iznimnom umjetničkom djelovanju i postignućima, dosadašnjim je istaknutim prvakinjama riječkog HNK tako dodijeljen najviši status u hrvatskom kazalištu, Oliveri Baljak za dramu, a Kristini Kolar za operu«, stoji u priopćenju HNK.


Olivera Baljak obilježila je i kreirala identitet HNK Ivana pl. Zajca u proteklih gotovo 40 godina kao jedna od najistaknutijih glumica riječkog i hrvatskog glumišta u svojoj generaciji. Kristina Kolar, jedna od glavnih nositeljica riječkog opernog repertoara, posljednjih je dvadeset godina snažno obilježila i riječku i hrvatsku opernu scenu, a istodobno izgradila i uspješnu međunarodnu karijeru, navedeno je.




Njihove nove prestižne statuse, riječki će HNK obilježiti dvjema svečanim izvedbama predstava u kojima su ostvarile dojmljive i hvaljene uloge. Tako će se izvedba predstave »Predsjednice« u petak, 15. veljače u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku posvetiti nacionalnoj dramskoj prvakinji Oliveri Baljak.


Izvedba opere »Macbeth« u utorak, 19. veljače u HNK Ivana pl. Zajca posvećuje se nacionalnoj opernoj prvakinji Kristini Kolar. Nakon obiju predstava će se novim nacionalnim prvakinjama pridružiiti članovi ansambala HNK i intendant Marin Blažević.