Nagrađivana predstava u HKD-u

“Odisej” porinuo 22. reviju lutkarskih kazališta

Kim Cuculić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Tijekom Revije predstavit će se 17 kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH te po prvi put iz Grčke i Kine, a  u galeriji »Kortil« postavljena je multimedijalna instalacija  »Svjetlosno igralište« kolektiva Circus Lumineszenz



RIJEKA Predstavom »Odisej – san o povratku« sinoć je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku otvorena 22. revija lutkarskih kazališta, koja će potrajati do 11. studenoga. Tijekom Revije predstavit će se 17 kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH te po prvi put iz Grčke i Kine.


Višestruko nagrađivana predstava »Odisej – san o povratku« nastala je u produkciji Dječjeg kazališta Republike Srpske (Banja Luka), a autorica je Biserka Kolevska prema motivima grčke mitologije.


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ





Ovogodišnja Revija u znaku je istraživanja »neobične baštine« i tema kao što su sloboda, zajedništvo, različitost i snaga dječje mašte. Prema riječima Magdalene Lupi Alvir, ravnateljice Gradskog kazališta lutaka Rijeka, na Reviji uvijek nastoje ponuditi presjek najkvalitetnije recentne lutkarske produkcije u Hrvatskoj i dijelom iz inozemstva, a trude se pokazati i raznolike lutkarske poetike i tehnike.


Brojne predstave


 Tako su ove godine zastupljene zanimljive kombinacije teatra sjena, video projekcija i objekata, predstave bazirane na pokretu s animacijskim elementima, kao i interaktivno kazalište koje danas sve više privlači najmlađu publiku.


Na Reviji će biti prikazane i predstave »Črčke« u produkciji Plesnog teatra Ljubljana i ljubljanskog Teatra AEIOU te u koprodukciji s VRUM-om Zagreb/Varaždin; »Pipi Duga Čarapa« GKL-a Rijeka; »Pjevaš li pod tušem?« Lutkarskog kazališta Skantzi iz Grčke; »Iza pet gora« Dječje kuće umjetnosti i Lutkarskog kazališta Fru Fru iz Ljubljane; »Nevidljiva« Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar; »Vještica Dragica« u izvedbi Lutkarskog kazališta Maribor, u koprodukciji s Teatrom »Puna kuća« iz Zagreba; »Basne iz sjene« Kazališta za djecu iz Kragujevca; »Putovanje i zgode šegrta Hlapića« Zagrebačkog kazališta lutaka; »Som na cilome svitu« Gradskog kazališta lutaka Split; »Karlson s krova« Kazališta lutaka Zadar; »Gospođica Neću« Gradskog kazališta – Scena Gorica (Velika Gorica); »Dindim, o nježnosti« Umjetničke organizacije Gllugl iz Varaždina; »S razlogom« Kazališne družine Pinklec (Čakovec); »Medvjed i mali« Lutkarskog kazališta Ljubljana; »Bijeli jelen« Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku i »Kineski lutkarski omnibus« u izvedbi Yangzhou lutkarskog istraživačkog instituta Jiangsu iz Kine. Predstave će se održavati u GKL-u, HKD-u i Dvorani kulture »Joga u svakodnevnom životu«.


U sklopu Revije u galeriji »Kortil« postavljeno je »Svjetlosno igralište«, austrijskog kolektiva Circus Lumineszenz – multimedijalna instalacija dizajnirana za djecu svih uzrasta i obitelji.


Nagrada »Domino«


U popratnom programu pod vodstvom gošće Grete Clough s Islanda bit će održana radionica izrade štapnih lutaka pod naslovom »Islandski trolovi«, a bit će održana i tradicionalna lutkarska radionica i igraonica. Novost ove godine je dodjela nagrade publike »Domino«, koja će biti uručena u okviru zatvaranja Revije.

Nagrada nosi ime jednog od starih naziva riječkog GKL-a, dizajner skulpture u obliku kišobrana je Vanja Cuculić, a izradu potpisuje Luči Vidanović. Svaku predstavu publika će moći ocjenjivati, a najavljena je i nagradna igra za gledatelje koja se sastoji od paketa ulaznica GKL-a za ovu sezonu.


Ovogodišnju Reviju najavila je izložba fotografija Petra Fabijana postavljena na Korzu, a riječ je o fotografijama snimljenima za kalendar riječkog kazališta lutaka 2012. godine, koje na zanimljiv način spajaju Rijeku i lutkarstvo.