Reagiranje

O medijskoj pismenosti: Davor Mandić odgovara Marinu Blaževiću

Davor Mandić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin



Poštovani gospodine Blaževiću, s obzirom na to da je u vašem »reagiranju« na intervju koji je sa Sandrom Damianijem napravila naša novinarka Kim Cuculić prozvana i naša redakcija za neprofesionalnost i još koješta, imam obavezu odgovoriti.


Ne ulazeći u polemiku koju je pokrenuo Sandro Damiani (a za koju mislim da je potrebna, jer bi mogla na čistac istjerati kuloarske priče), citirat ću dio vašeg teksta na koji ću se referirati.


»Već sama ta činjenica inicijalne laži (izjave Sandra Damianija da je bio savjetnikom ravnateljice Talijanske drame Rosanne Bubole, op. D. M.) zapravo diskvalificira S. Damianija u cijelom nastavku tzv. intervjua. Kažem ‘tzv. intervjua’, jer je svakome s imalo novinarskog iskustva očigledno da je Novi list fingirao formu intervjua. Čitav diskurs i struktura tog ‘intervjua’ signaliziraju da je riječ o osvetničkom pamfletu S. Damianija, koji je onda s pet umetnutih pitanja od jednog i pol retka pretvoren u intervju, kako se ne bi moralo već u istom broju zatražiti reagiranje onoga koji navodno ‘bojkotira Talijansku dramu’.«




Gospodine Blaževiću, ne znam razumijete li da biste inzistiranjem na ovoj tvrdnji počinili klevetu, jer biste implicirali urotničko djelovanje koje je za cilj imalo objaviti »osvetnički pamflet S. Damianija«. Vi tvrdite da je novinarka, a s njome i njen urednik, odnosno kako kažete Novi list, »fingirao formu intervjua« i to zato da »se ne bi moralo već u istom broju zatražiti reagiranje«. To, kad bi bilo istina, ulazilo bi u ozbiljnu povredu novinarske etike i moglo bi biti sankcionirano, i unutar i izvan kuće. To, naravno, nije istina, a vama savjetujem da konzultirate malo Kazneni zakon pa razmislite drugi put prije nego što se odlučite na ovakve tvrdnje.


Ono što sam kao urednik mogao, a možda i trebao napraviti, bilo je da vas zaštitim od vas samog pa ne objavim tu vašu tvrdnju. No ponekad je dobro pokazati i prljavo rublje, ne samo svoje. Mi vas, naravno, nećemo tužiti, ali ćemo vam reći da smo vas upozorili i da sljedeći put pripazite.


U vašem »reagiranju« piše i sljedeće: »Drugo, nastavno, poštovani kolege iz Novoga lista: nije li stvar elementarne novinarske etike, o profesionalnosti da ne govorimo, provjeriti je li S. Damiani doista ikada bio ‘savjetnik ravnateljice Talijanske drame’, prije nego se objeručke prihvati njegov pamflet i objavi ga pod bombastičnim naslovom?«


Tamo smo imali klevetu, a ovdje uvredu; da vam je tekst potrajao malo dulje, tko zna do čega bismo još došli. Ovdje nas, pak, prozivate za neprofesionalnost zato što nismo provjerili navod S. Damianija u intervjuu (napominjem ovdje, jer ni to nije nevažno: autoriziranom intervjuu). Neću vas sada učiti novinarskom poslu, jer to bi bilo nemoguće, kao što vam neću razlagati ni sve aspekte odluke da napravimo intervju s gospodinom Damianijem, jer vi niste moj glavni urednik, ali polemika koja se sada otvara pokazuje da smo bili na dobrom tragu u toj odluci. Gospodin Damiani odgovara za svoje tvrdnje, vi za svoje. Vi, dakako, imate pravo propitivati, pa i javno, je li pritom naše novinarsko djelovanje profesionalno ili etički ispravno, a ja vam na to mogu samo reći da je ono posve legitimno: odlučili smo se za intervju, jer smo smatrali da za to ima dovoljno materijala, a ne za novinarsku temu, koja bi taj materijal nužno svela u okvire koje nismo smatrali prikladnim.


A kada ste već došli u naše dvorište učiti nas našem poslu, dajte da mi vas nečemu naučimo. Cijelo vrijeme referiram se na vaš tekst kao na »reagiranje«, u navodnicima. Kada bismo taj vaš tekst doista tretirali kao reagiranje, kako ga vi sami nazivate, vidjeli biste ga u rubrici pisama čitatelja, a sigurno ne na stranicama kulture, što je jednakovrijedan prostor objavljenom intervjuu na koji se referirate. Zakon o medijima poznaje jedino Ispravak i Odgovor, kao i preduvjete za njihovo objavljivanje (nisu komplicirani, ali postoje). Mi smo vaš tekst, upravo u želji da pridonesemo javnoj polemici, tretirali kao da je Odgovor, odnosno kao da ste posve medijski pismeni, no imamo dužnost upozoriti vas da to i nije baš tako.


Davor Mandić, urednik Kulture i Mediterana Novog lista