Priprema, pozor, sad!

Nova sezona u “Zajcu”: Uprizorit će se tekstovi Miroslava Krleže, Daše Drndić, Ivane Sajko…

Kim Cuculić

Ne baš brojni sudionici Kazališnog sabora nisu imali većih primjedbi / Foto Silvano JEŽINA

Ne baš brojni sudionici Kazališnog sabora nisu imali većih primjedbi / Foto Silvano JEŽINA

Najavljeno je i pet opernih premijera: »Nikola Šubić Zrinski« Ivana pl. Zajca, Mozartov »Figarov pir«, »Romeo et Juliette« Charlesa Gounoda, »Salome« Richarda Straussa i »Ljudski glas« Francisa Poulenca



RIJEKA – Ranije nego što je uobičajeno riječki HNK Ivana pl. Zajca najavio je novu kazališnu sezonu 2018./2019. Budući da je to posljednja sezona uoči Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020., ona je znakovito naslovljena »Priprema, pozor, sad!«


Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić kazala je da će nova sezona biti u znaku hrvatskih dramskih i proznih autora. U koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama bit će postavljen »Michelangelo Buonarroti« Miroslava Krleže, a kazališnu adaptaciju doživjet će »Ljubavni roman« Ivane Sajko. Dramatizaciju »Leica formata« Daše Drndić režirat će Igor Vuk Torbica. Za dječju publiku bit će uprizoren »Regoč« Ivane Brlić-Mažuranić, dok je od Jasne Jasne Žmak naručen novi tekst pod radnim naslovom »Armada«. U sklopu Zajc Laba priprema se predstava o Srebrenici, u koprodukciji s Nizozemskom.


Jelena Kovačić spomenula je i da su nakon audicije novi članovi Hrvatske drame od 1. siječnja 2018. Aleksandar Cvjetković i Edi Ćelić.




Ravnateljica Talijanske drame Rosanna Bubola najavila je niz koprodukcija. Predstava »Smrt i njeni hirovi« Josea Saramaga nastat će u suradnji sa školom Civica Scuola di Teatro Paolo Grassi iz Milana, a »Kabaret Sacco i Vanzetti« u suradnji s Teatrom dei Borgia i pod pokroviteljstvom Amnesty Internationala. U koprodukciji s teatrom Arca Azzura iz Firence priprema se Krležina »Baraka 5b«, dok će u suradnji s kazalištem La confraternita del Chianti iz Milana biti postavljena predstava »Butterfly effect« Chiare Boscaro.


Ravnatelj Opere Petar Kovačić najavio je pet opernih premijera: »Nikolu Šubića Zrinskog« Ivana pl. Zajca, Mozartov »Figarov pir«, »Romeo et Juliette« Charlesa Gounoda, »Salome« Richarda Straussa i »Ljudski glas« Francisa Poulenca.


Intendant Marin Blažević predstavio je novu baletnu sezonu. U koprodukciji sa Splitskim ljetom nastat će naslov posvećen 100. godišnjici rođenja Leonarda Bernsteina, u planu je obnova »Sna Ivanjske noći«, a najavljena je i »Pulcinella« Igora Stravinskog. Blažević je istaknuo i da bi 2020. u riječkom HNK-u trebala biti postavljena Wagnerova opera »Tristan i Izolda«, a najavio je i Cherubinijevu »Medeju«.


U prvom dijelu Kazališnog sabora Marin Blažević proveo je prisutne kroz inventuru kazališnih programa i rezultate poslovanja od sezone 2014/15. do danas. Uz pomoć stotinjak slajdova Blažević je podsjetio na naslove koji su odigrani u tom periodu, istaknuvši da je ostvareno 1.282 predstava i programa koje je pratio 303.901 gledatelj.


Od 2014. do 2017. u obnovu kazališta uloženo je 5,5 milijuna kuna. Marin Blažević osvrnuo se i na koncertne programe, snimanje CD-ova za ugledne izdavačke kuće, na programe za djecu, angažman Mire Furlan, brojna inozemna gostovanja predstava Olivera Frljića, Kazalište mladih »Kamov« i druge programe, posebno istaknuvši program socijalne osjetljivosti. Blažević je zadovoljan i poslovnim rezultatima.


Ne baš brojni sudionici ovog Kazališnog sabora nisu imali većih primjedbi.