Riječko kazalište

Noć kazališta u Rijeci: Obnovljena opera “La boheme” i vremenska kapsula

Kim Cuculić

Foto D. Šokčević

Foto D. Šokčević



RIJEKA – Završni, treći dio »Puccini trilogije«, obnovljena opera »La boheme« na pozornicu HNK-a Ivana pl. Zajca, pod dirigentskim vodstvom maestra Villea Matvejeffa, stiže večeras u 18 sati. Nakon premijernih »Madame Butterfly« i »Tosce«, predstava obnovljena u koprodukciji s Jyvaskyla operom, vraća se s novom, međunarodnom solističkom podjelom predvođenom Marjukkom Tepponen u ulozi Mimi. Uz Marjukku Tepponen, prvi put će na riječkoj opernoj pozornici nastupiti Angelo Fiore kao Rodolfo i Kevin Greenlaw kao Marcello. Kao gošća na izvedbi u ponedjeljak, 18. studenoga, u ulozi Musette nastupit će Kaisa Ranta, a na izvedbi 16. studenoga Musetta će biti Vanja Zelčić. Nastupit će i Dario Bercich, Luka Ortar, Sergej Kiselev, Davor Lešić, Darko Matijašević, Saša Matovina i Nikola Nedić. Sudjeluju zboristi Opere, članovi ansambala Hrvatske drame i Baleta te Dječji zbor »Kap«.


Za posljednju, oproštajnu izvedbu riječkih »Boema«, 18. studenoga na blagajni »Zajca« su pripremljene i popularne cijene ulaznica. Međutim, predstava »La boheme« uskoro svoj scenski život nastavlja na pozornici Jyvaskyla opere u Finskoj.


U povodu Noći kazališta, danas će u HNK-u Ivana pl. Zajca od 17 sati posjetitelji moći i sami postati dijelom kazališne vremenske kapsule te tako simbolično otputovati u budućnost. Publika će biti uključena u sadržaj nove vremenske kapsule, koja će simbolično biti pohranjena 2020. godine (godina Rijeke kao Europske prijestolnice kulture), na sljedećih sto godina.




Već postoji stara vremenska kapsula: metalna tuba položena 1885. u konstrukciju zgrade, koja se danas, s dokumentima koje je sadržavala, čuva u Muzeju grada Rijeke. Nastavljajući tu priču, riječki HNK odaje počast tradiciji ove kuće, ali osuvremenjuje provedbu. Sadržaj nove vremenske kapsule bit će uspomene publike na odlaske u kazalište tijekom godina, fotografije, audio i video snimke, tekstovi, sjećanja, intervjui, ankete, plakati, zapisi dojmova publike..