Svečano u Gradu Grobniku

Na Festivalu pučkog teatra prvu nagradu dobile legendarne “Stilske vježbe”

Sanja Gašpert

Već šesnaest godina Festival pučkog teatra privlači brojnu publiku

Već šesnaest godina Festival pučkog teatra privlači brojnu publiku

Posebnost i kvalitetu festivala predstavlja plod kulturne suradnje  općina Omišalj i Čavle, nekadašnjih Frankopanskih kaštela, sredina bogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom



OMIŠALJ/GRAD GROBNIK – Predstava Kazališta Planet Art »Stilske vježbe« odnijela je prvu nagradu na 16. Festivalu pučkog teatra, koji se održavao od 17. do 24. lipnja, naizmjenično u Omišlju i Gradu Grobniku. Druga nagrada pripala je predstavi AltTeatar-Sarajevo »Dame biraju«, a treća predstavi Teatra Kerekesh »Krtice«. Svečanost zatvaranja Festivala i podjela nagrada održani su u Gradu Grobniku.


U sklopu 16. Festivala pučkog teatra, posjetitelji su tijekom osam dana imali prigode pogledati različit dramski izričaj. Festival je otvoren uz One man show »Komušanje mozga«, na Trgu Prikešte u Omišlju, a potom su se predstave izmjenjivale – u Omišlju i Gradu Grobniku, odnosno u Čavlima. Posebnost, ali i kvalitetu ovog festivala predstavlja plod kulturne suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, općina Omišalj i Čavle, nekadašnjih Frankopanskih kaštela, sredina prebogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom. Uz potporu općina Omišalj i Čavle, općinskih turističkih zajednica, za uspješnost i dugotrajnost Festivala kroz proteklih šesnaest godina ključno je bilo pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije, ali u prvom redu privrženost publike, kojoj je Festival uostalom i namijenjen.


Članovi festivalskog vijeća bili su Stojan Matavulj (selektor festivala), Špiro Guberina (direktor festivala), Katica Jakovčić (Turistička zajednica Općine Omišalj), Ivan Salamon (Turistička zajednica Općine Čavle), Jelena Bigović (Općina Omišalj), Robert Zaharija (Općina Čavle) i Damir Jakovčić. Nagrade na Festivalu pučkog teatra dodjeljuju se prema ocjeni publike.




Uz spomenute, nagrađene predstave, kao i predstavu s otvorenja, u sklopu Festivala bile su prikazane i predstave Aplauz teatra »Bračni (s)provod«, Hit teatra »Metoda za brak«, »Davež« Scene Gorica te predstava Ludens Teatar »Žene u crvenom«.