Bizarna situacija

NOĆ KAZALIŠTA Organizator pokleknuo, Riječani se ne predaju

Kim Cuculić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Intendant riječkog HNK-a Marin Blažević kaže da ga čudi da se svi sad čude što smo došli u situaciju da bilo tko može tražiti zabranu ili odgodu kazališne manifestacije ili predstave



ZAGREB Kao što je poznato, udruga UBIUDR 91. poslala je poziv organizatoru Noći kazališta da se pomakne termin ovogodišnje manifestacije s 18. studenoga, jer je na taj datum Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Organizator Noći kazališta, Narodno sveučilište Dubrava, to je i učinio pomaknuvši datum održavanja manifestacije na 25. studenoga. No ni to nije bilo dovoljno, pa je predsjednica Udruge udovica Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije Rozalija Bartolić predložila da se Noć kazališta ubuduće održava prve subote u mjesecu studenome ili posljednje subote u listopadu.


Upitali smo riječke kazalištarce kako će i kada kazališta u Rijeci obilježiti Noć kazališta. Intendant riječkog HNK-a Marin Blažević kaže da ga čudi da se svi sada čude što smo došli u situaciju da bilo tko može tražiti zabranu ili odgodu kazališne manifestacije ili predstave.


– Podsjetio bih da smo Oliver Frljić i ja, prije tri godine, u predstavi »Hrvatsko glumište« najavili što nas čeka, a neki koji se sada zgražaju tada su nas optuživali da smo previše radikalni. Koristim priliku lijepo pozdraviti Snježanu Banović. S druge strane, ne bih svu odgovornost svalio samo na ekstremnu desnicu, a posebno ne na braniteljske udruge. Moralo bi se i glumište zapitati jesu li estradizacija i sapunizacija velikog dijela naše kazališne produkcije doveli do toga da mnogi kazalište doživljavaju kao puku zabavu, a naročito oni koji u njega ne odlaze. Najavljujemo 18. studenoga u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca manifestaciju »Dan SAMO RIJEČKOG kazališta« – ističe Blažević.




Istog dana u Milanu će biti izvedena predstava »Naše nasilje i vaše nasilje« Olivera Frljića, a u Rijeci se planiraju dva programa: u 18 sati u prostoru foajea i mezanina »Zajca« premijera baleta zaposlenika Baleta »U svakom slučaju« u sklopu Dance Laba za plesače 40+, a u 19.30 sati komorni koncert »Tre donne« solistica Anamarije Knego i Ivane Srbljan uz klavirsku pratnju Nicolette Olivieri.


Noć prije Noći


Ravnateljica riječkog Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir kaže da s obzirom da GKL Rijeka nije organizator međunarodne manifestacije Noć kazališta, već je to Narodno sveučilište Dubrava, od kojeg su zaprimili službeni dopis po kojoj se manifestacija ove godine održava 25. studenoga.


– Kako svake godine 18. studenoga GKL na repertoaru redovno igra svoje predstave, odigrat ćemo ih i ove godine, s obzirom da su naši rasporedi za studeni već odavno gotovi i ne možemo ih mijenjati. Tako je za 18. studenoga na programu planirana predstava »Moje tijelo«, koju ćemo odigrati po popularnoj, simboličnoj cijeni od 10 kuna po ulaznici, kako je isprva bilo i planirano.


Isto tako, predstavu »Srećine cipele« nastalu u produkciji nezavisnog kazališta, odnosno UO Clou u suradnji s GKL-om Rijeka, kojom ćemo obilježiti ovogodišnju Noć kazališta 25. listopada, ponudit ćemo publici ponovno po simboličnim cijenama od 10 kuna – objašnjava Lupi Alvir.


Prema riječima Bojana Lakoša, KUC Kalvarija 18. studenoga imat će na programu jednu od svojih predstava, najvjerojatnije »50 nijansi zelene« i to će se zvati »Noć kazališta prije Noći kazališta«. Od 24. do 25. studenoga u KUC-u Kalvarija odvijat će se prvi »Dani smijeha Kerekesh Teatra u Rijeci«. U petak, 24. studenoga, na programu je predstava »Dimnjačar«, 25. studenoga bit će izvedena predstava »Ufuraj se i pukni«, a 26. studenoga slijedi naslov »Krtice«.


Podsjetimo, Rozalija Bartolić, koja je predložila da se Noć kazališta ubuduće održava prve subote u mjesecu studenome ili posljednje subote u listopadu, poduprla je angažiranost kazališta, jer umjetnost i kultura, kako je rekla, nikad nisu poznavali granice. Nevenka Mišić iz Ministarstva hrvatskih branitelja rekla je da se zauzima za dostojanstvo branitelja i svih žrtava Domovinskoga rata te da podupire organizatora koji je odgodio Noć kazališta. Predsjednica Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara Zorica Gregurić rekla je da hrvatski branitelji podupiru Noć kazališta, ali ne i termin kad se ona održava. Od ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek tražila je da kao odgovorna osoba podnese ostavku zbog tog skandala.


Zabranite mi!


Ministrica je izjavila da MK ne organizira Noć kazališta, ne određuje datum njezina održavanja, ne stavlja niti skida predstave te je pozvala kazalištarce da sami o tome odluče, dodajući da je pogrešno stavljati kazališne predstave u kontekst nečega što skrnavi uspomenu na Domovinski rat. Ravnatelj kazališta »Gavella« Boris Svrtan, kao jedna od osoba koja je oko toga bila dosta angažirana, rekao je da će »Gavella« održati predstavu 18. studenoga baš u čast žrtvama, a da će se kazalište pridružiti manifestaciji i izvedbom 25. studenoga.


– To mi se čini kao mudra odluka i nadam se da će se i ostali umjetnici na takav način prema tome odnositi – rekla je Obuljen Koržinek.Upitana ima li po njezinom mišljenju nešto sporno u poklapanju ta dva događaja, Obuljen Koržinek je ustvrdila da su kazališni umjetnici za vrijeme rata imali svoju satniju i obilazili bojišta, bili su na prvim crtama i održavali predstave te ocijenila da je jako nesretno na bilo koji pogrešan način to interpretirati u javnosti.

Svrtan je istaknuo da mu nitko neće zabraniti da igra predstavu 18. studenoga te je pozvao i druga kazališta da se pridruže. On smatra da se Noć kazališta treba vratiti na prijašnji datum. 18. studenoga – baš zbog Vukovara i Škabrnje, jer je »snaga duha ono što nas je održalo, osim oružja kojim smo se branili. Oni koji su tražili zabranu ne razumiju ni život ni kazalište i neće nam zabranjivati ništa.«


Svrtan je najavio da će 18. studenoga na Noć kazališta odigrati svoju predstavu »Moj slučaj« posvećenu Vladi Gotovcu. – Vlado Gotovac je zbog zabrane govora ležao šest godina u sramotnom logoru. Ja ću igrati »Moj slučaj« i to će biti na Noć kazališta 18. studenoga. Gospodo, dođite pa mi zabranite – osvrnuo se Svrtan.Citirajući Gotovčev stih: »Mali podzemljari vukovarski sijedi čuvaju slike svih mrtvih svojih« napisao je: »To ću izgovarati 18. studenoga i pozivam sva kazališta da učine isto – igraju svoje predstave, kao što su radili i u ratu«.